Rheden gaat minder maaien voor bloemrijk gras

0257194_Bloemrijk_gras.jpg
Bloemrijk gras

GEM. RHEDEN – Meer bloemen en kruiden en meer insecten. Dat is het doel van het nieuwe maaibeleid van de gemeente Rheden. 16 Hectare aan bermen en plantsoenen wordt vanaf nu nog maar twee keer gemaaid.

Wethouder Dorus Klomberg legt uit waarom de gemeente Rheden heeft besloten minder te gaan maaien. In plaats van om de week, wordt de maaimachine voor bepaalde gebieden nog maar twee keer per jaar uit de stalling gehaald. “Door minder te maaien, krijgen bloemen en kruiden de kans te groeien en dat is goed voor de biodiversiteit. Er komen meer insecten, bijen en vlinders en daar komen weer meer vogels op af”, aldus Klomberg. “Daarnaast werkt het goed tegen hittestress. Lang gras houdt meer water vast en dat werkt verkoelend.”
De afgelopen drie jaar werd er al minder gemaaid in een aantal pilotgebieden in de gemeente Rheden. “Je ziet dat hier bloemrijk gras is ontstaan”, zegt de wethouder. “We zaaien niets in, het is afwachten welke soorten er opkomen. En dat is op de kleigrond in Velp anders dan op de zandgrond in Dieren. Over een paar jaar deze gebieden er heel anders uit.”

De pilot besloeg 8 hectare, dat worden er nu 16. De gemeente streeft ernaar uiteindelijk de helft van alle gazons, die totaal 51 hectare beslaan, bloemrijk gras wordt. “Hiervoor kiezen we grotere gazons, gras langs het water en bijvoorbeeld de bermen langs de dorpenroute. Op speelplaatsen en trapvelden wordt het gras kort gehouden”, zegt Klomberg. Hij geeft aan dat inwoners het altijd bij de gemeente mogen melden als zij een bepaald veldje juist wel of niet geschikt achten voor het nieuwe maaibeleid.

rheden.nl/bloemrijkgras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.