Molukse wortels in Eerbeekse aarde

0257517_EerbeekLezing_Molukse_kerkGvdP-29.jpg
Volle aandacht bij de lezing over Molukkers in Nederland en Eerbeek - Gerrit van de Pol

EERBEEK – De Molukse kerk Silo in Eerbeek was woensdagavond 10 mei tot de laatste plaats bezet. Meer dan tachtig aanwezigen kwamen luisteren naar de lezing van Augustien Souisa, die vertelde over de geschiedenis van Molukkers in Nederland.
De aanwezigen werden zich door het emotionele verhaal van Souisa bewust van de geschiedenis, die in 1599 begon toen Eybrand van Warwijck en Jacob van Heemskerck voet aan wal zetten op de Molukken. Jan Pieterszoon Coen kwam in 1621 naar Banda en heeft gezorgd voor de ontvolking van de Banda-eilanden om het monopolie op nootmuskaat en foelie in handen te krijgen.
Ook de meer recente geschiedenis kwam aan bod. Augustien Souisa vertelde ook over de komst van de Molukkers naar Nederland in 1951 en hun verblijf op verschillende locaties. Er is in de loop der jaren veel gebeurd en gelukkig zijn daar ook positieve ervaringen bij. 
De aanwezige Molukkers waardeerden het bijzonder dat hun verhaal werd verteld. Tijdens deze avond ontstond er een onderlinge verbinding tussen de Molukse gemeenschap en de andere inwoners van Eerbeek en een wederzijds begrip. De avond werd opgeluisterd door muziek en lekkere hapjes. De bijeenkomst, die tot stand is gekomen in samenwerking tussen de Kruiskerk en de Molukse gemeenschap, was zeer geslaagd en krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Foto: Gerrit van de Pol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.