Ludgeruskerk in Hall gaat weer open

0258033_0205285Hallkerk3.JPG
De Hallse Ludgeruskerk - Cynthia Vos

HALL – Vanaf 31 mei tot half september is de Middeleeuwse Ludgeruskerk in Hall welke woensdag geopend. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 12.00 uur welkom dit historisch monument van binnen te bewonderen. Vaak klinkt dan orgelmuziek en vertellen rondleiders mooie verhalen.

Vooral de unieke fresco’s, plafondschilderingen en wapenschildenvragen om een toelichting. Ze werden eind 1300 en begin 1500 aangebracht. In de Middeleeuwen kon vrijwel niemand lezen en schrijven en de kerkelijke voertaal was latijn. De boodschap werd dus overgebracht door de afbeeldingen in de kerk. Bijzonder detail is dat na de reformatie, begin 1600, alle religieuze kunst drie eeuwen lang achter een laag kalk verdween. Een grondige restauratie zorgde ervoor dat het nu in al z’n pracht weer te zien is.
Wat ook na de restauratie veranderde, is de bankenopstelling. Eerst waren de banken gericht op het altaar, daarna rond de kansel. Ze vormen een oplopend theater, wat heel zeldzaam is in Nederland.
Wat bezoekers ook opvalt is de mooie ligging van de kerk aan de rand van het dorp omgeven door een park met uitzicht over de velden. Komend vanaf het Ludgerpad en het Hallsepad geeft dit een karakteristiek beeld van deze eeuwenoude dorpskerk.
Ook groepen zijn van harte welkom voor een rondleiding in deze kerk. Daarvoor kan een afspraak worden gemaakt via reservering@hallsekerk.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.