Erepenning van Doesburg voor Reinoud Egberts

0257516_Erepenning_Reinoud_Egberts.jpg
Erepenning voor Reinoud Egberts - Peter Bakker

DOESBURG – Reinoud Egberts ontving zondag 14 mei de erepenning van Doesburg uit handen van loco-burgemeester Birgit van Veldhuizen-van Oort. Dit gebeurde na het slotconcert van Musica Vocale, het laatste concert dat werd georganiseerd door Stichting Doesburgse Muziekcultuur.

Reinoud Egberts was in 1970 initiatiefnemer van de oprichting van Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu). Hij was destijds cantor-organist van de Martinikerk. Doel van de stichting was om de, na restauratie weer in gebruik genomen, kerk ruimer open te stellen dan alleen voor de kerkelijke gemeente. En dat is gelukt, want sinds de oprichting op 11 maart 1970 zijn er meer dan zevenhonderd concerten uitgevoerd in de kerk.
Sinds begin 1972, ruim 51 jaar, was Reinoud Egberts voorzitter van StiDoMu. Hij vormde de spil van de stichting en daarmee van de concertpraktijk op het gebied van klassieke muziek in Doesburg. Hij organiseerde de concerten, voor het merendeel in de Martinikerk, maar daarnaast ook in de Gasthuiskerk. Door het enorme netwerk van Reinoud Egberts waren ensembles en musici uit vele delen van de wereld te gast.

Doesburgs Kamerorkest

Gedurende meer dan twintig jaar, van 1975 tot 1995, verzorgde Reinoud Egberts zelf met Doesburgs Kamerorkest, het door hem opgerichte ‘huisorkest’, een deel van de concerten. Onder zijn leiding heeft dit orkest zo’n honderd concerten gegeven. Het orkest begeleidde toentertijd jonge solisten en aanstormende talenten, zoals de violiste Janine Jansen, bas Harry van der Kamp, harpiste Manja Smits en hoboïst Arthur Mahler.

Walcker-orgel

Vanaf 1994 is Reinoud Egberts voorzitter van Stichting Monumentaal Walcker-orgel Doesburg. De jaarlijkse orgelserie trok internationaal aandacht dankzij het unieke Monumentale Walcker-orgel: meer dan driehonderdvijftig concerten door bespelers uit de VS, Japan, Zuid-Korea en bijna alle landen van Europa.

Daarnaast heeft Reinoud Egberts meerdere maatschappelijke bestuursfuncties vervuld. Hij bezat naast zijn muzikale talent een groot organisatietalent. Jarenlang heeft hij op cultureel maatschappelijk terrein zich op een bijzondere wijze ingezet voor Doesburg en haar bewoners.

Foto: Peter Bakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.