A-ford van de brandweer terug op het oude nest

0257947_Oude_brandweerwagen_Doesburg.JPG
De oude A-Ford brandweerwagen van Doesburg - Hanny ten Dolle

DOESBURG – Wie kent niet de oude A-Ford brandweerwagen van Doesburg, regelmatig rijdt hij tijdens evenementen nog rond. Deze A-Ford is in 2018 door de gemeente overgedragen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), maar sinds februari dit jaar eigendom van de Doesburgse Brandweer Vereniging.

“Wij zijn van mening dat de A-Ford, die geïmporteerd is uit de Verenigde Staten en hier in dienst kwam van de vrijwillige brandweer, tot het mobiele culturele erfgoed van Doesburg behoort. Hij heeft dienst gedaan van 1930 tot 1968 en op zoiets moet je zuinig zijn en niet zomaar wegdoen”, aldus Jacques Willemsen van de Doesburgse Brandweer Vereniging. Na verschillende gesprekken met VGGM is het voertuig sinds 10 februari 2023 eigendom van deze vereniging.

Een aantal vrijwillige (oud)brandweerlieden heeft de A-Ford weer rijklaar gemaakt. Het is voor hen heel fijn dat ook de Gestichten Doesburg van mening is dat deze brandweerwagen behouden moet blijven en dit werk financieel ondersteunt. Alle werkzaamheden aan de brandweerwagen worden in eigen beheer uitgevoerd. Het zal de brandweerlieden nog vele uren kosten om de auto verder te restaureren en onderhouden.
Zaterdag 22 april heeft de wagen meegereden in het defilé ter ere van het 200-jarig bestaan van brandweer Duiven. Op Koningsdag is de schutterskoning op de A-Ford, onder begeleiding van het Muziekcorps der Voormalige Schutterij, naar de plek van de huldiging gebracht.

Foto: Hanny ten Dolle

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.