Straatnamen overhandigd aan burgemeester Van Eert

0252406_Straatnamen_Rheden.jpg
Burgemeester Van Eert en Marloes van der Kolk

RHEDEN – Raadslid Marloes van der Kolk van GroenLinks Rheden heeft op woensdag 8 maart haar verzamelde straatnamen aan burgemeester Carol van Eert aangeboden. Dit gebeurde bij het beeldje van Audrey Hepburn in Velp. Marloes vroeg inwoners de afgelopen drie weken om ideeën voor straatnamen in te sturen. Marloes heeft maar liefst 37 namen mogen aandragen.

“Ik ben verrast door de namen die zijn aangedragen. Reacties kwamen uit allerlei hoeken,” aldus Marloes. Zo zijn de namen van een aantal verzetshelden aangedragen, zoals van Zuster van Zwol en An Bremer. Zuster Van Zwol liet met enkele andere artsen vanuit het oude Velpse ziekenhuis mensen onderduiken. An Bremer uit Laag-Soeren nam het joodse jongetje Jody onder haar hoede.
Maar ook namen van ondernemersvrouwen werden genoemd, zoals textielfabrikant Hermanna Molkenboek-Trip en Miep Brons, groot geworden in de erotheken. Ook de namen van lokaal, nationaal en internationaal bekende schrijfsters, dichteressen, kunstenaressen en zangeressen zijn ingestuurd. Maar ook de namen van Freddy Mercury en George Michael om wat ze hebben betekend voor de homogemeenschap.

Plaatselijke namen

Er zijn ook namen ingestuurd die echt betrekking hebben op de gemeente. “Corinne van Boetzelaer, de eerste vrouwelijke Nederlandse marineofficier en enige tijd inwoner van Rheden. Lizzy Schilham, zij runde van 1963 tot 1990 het bejaardentehuis ‘Tattie Home’ in Velp. Nel Stokvis uit Dieren, arts en pionier in verpleegsters- en vroedvrouwenopleiding in Nederlands-Indië. En Geertje van den Burg-Berendsen, zij was maar liefst 28 jaar lid van onze gemeenteraad namens de VVD”, somt Marloes op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.