Sonja heeft de bestgeklede barbiepoppen

0253196_IMG4801.JPG
Sonja maakt de mooiste poppenkleertjes - Linda Peppelman

DIEREN – De barbiepoppen van Sonja Nijland behoren tot de mooist geklede in het land. De Dierense maakt de kleertjes namelijk allemaal zelf. “Ik heb geen idee hoeveel kleertjes ik nu heb gemaakt, maar het blijft gewoon leuk om te doen”, vertelt ze. “Ik verzin elke keer weer wat nieuws.”

“In de jaren 60 waren barbiepoppen helemaal in”, weet Sonja nog. “Ze kostten toen 9,99 gulden en na lang zeuren mocht ik er van mijn vader eentje kopen.” Tegenwoordig koop je een barbiepop compleet met verschillende outfits, maar destijds droeg ze een simpel badpak en moest je de andere kleertjes er zelf bij kopen. “Dat was heel duur. Dus heel veel kleren had ik niet”, vertelt Sonja. Toen ze de poppen, ze kreeg er uiteindelijk vier, een paar jaar geleden terugvond op zolder, besloot ze kleren voor hen te gaan maken. “Ik was toen aan het breien en breide een paar kleertjes voor de poppen. Mijn zus naaide toen al en via haar kwam ik op het idee om voor de barbies kleertjes te gaan naaien.”

Anders denken

Om meer van de techniek te leren, ging Sonja op les bij Ger Lubbers. Zij heeft een naaiatelier aan huis in Dieren en brengt haar leerlingen de fijne kneepjes bij van het kleding maken. Ook zij heeft veel plezier in de hobby van Sonja. “Het is toch even anders dan grote-mensen-kleren maken”, zegt Ger. “Soms zijn we met zijn tweeën anderhalf uur aan het prutsen en letterlijk geen steek verder. Maar dat geeft niet, het gaat om het eindresultaat. Je kunt het wel afraffelen, maar dat is niet mooi.” En dus haalt Sonja regelmatig weer iets los als het haar niet aan staat. Ze heeft inmiddels veel geleerd. “Patronen zijn lastig te vinden, dus die maak ik meestal zelf. Of ik pas een ander patroon aan. Veel ideeën ontstaan terwijl ik ergens mee bezig ben. Dan bedenk ik dat ik toch een andere kraagje op wil bijvoorbeeld.”
Ook vergt het maken van zulke kleine kleertjes een andere techniek. “Je moet andersom denken. Normaal doe je de zomen het laatst, maar bij heel kleine kleertjes moet je die juist het eerst doen. Anders kom je er met de naaimachine niet meer bij. Dus ook vóór je een jurkje dichtmaakt, moeten de mouwen erin zitten.”

Sinterklaas

En zo staan er ondertussen tientallen poppen met allemaal verschillende outfits uitgestald bij Sonja op zolder. Ze dragen de mooiste jurkjes en mantelpakjes voorzien van kleine knoopjes en strikjes, maar er zijn ook mannen met een keurige broek en overhemd, een pop met een heksenjurk en zelfs een Sinterklaas. Elke outfit is compleet gestyled met hoedjes, tassen, riempjes en in het geval van Sinterklaas natuurlijk een mijter en staf.
Inmiddels doet Sonja overal ideeën op. “Uit modebladen bijvoorbeeld of als ik iets zie dat iemand draagt. Ik krijg vaak lapjes overgebleven stof van andere leerlingen van Ger. Soms maak ik een kleine variant van wat zij zelf hebben gemaakt.” Ook van de zelfgemaakte jurk die Sonja zelf vandaag draagt, is er een pop met een miniatuurvariant. De heksenjurk maakte ze uit een Halloween-sjaaltje en de mantel van Sinterklaas uit een verkleedpak voor kinderen. “Als je er eenmaal op let, zie je overal leuke stofjes en krijg je overal ideeën.”

Bruisjurk

Ger is ondertussen maar wat trots op alles wat Sonja maakt. “Ik vind het zo bijzonder wat ze allemaal heeft verzonnen en uitgewerkt! Het blijft voor mij een uitdaging om haar te helpen. Ze komt met een patroon en uiteindelijk komt het altijd goed. Dat geldt voor al mijn leerlingen trouwens.” Ger en Sonja streven allebei naar een mooi eindresultaat, maar uiteindelijk draait het allemaal om plezier in het werk. “Als ik een paar uur bezig ben geweest, is mijn hoofd leeg”, vertelt Sonja. “Ik ben lekker creatief bezig geweest en uiteindelijk heb ik iets dat een ander niet heeft.”
Voorlopig blijft zowel Ger als Sonja lekker bezig met naaien en kleding. Ger heeft jarenlang gewerkt als coupeuse en heeft net een collage opgehangen met foto’s van haar werk. De bruidsjurken inspireren Sonja. “Die heb ik nog niet! Misschien moeten we daar samen eens naar kijken.” “Dan maken we ook een pak voor de bruidegom en een bruidsmeisjesjurk”, vult Ger meteen aan.

Meer foto's

Ger helpt Sonja achter de naaimachine - Linda Peppelman

1 REACTIE

  1. Wat leuk allemaal, is er ook een mogelijkheid om eens alles te komen bekijken wat jullie hebben gemaakt? Vriendelijke Ans en Willian

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.