Schop in de grond in Elzenbos, derde fase in voorbereiding

0252519_bouwen__bouwtekening.jpg
.

BRUMMEN – Op maandag 20 maart starten de bouwwerkzaamheden voor het eerste deel van tachtig nieuwbouwwoningen in het uitbreidingsgebied Elzenbos in Brummen. Ondertussen is de gemeente ook al druk met ideeën voor de derde fase van het project. Op woensdag 22 maart is er een inloopbijeenkomst waar de eerste plannen worden worden gepresenteerd.

In Elzenbos fase 2 komen worden dit jaar tachtig nieuwe duurzame woningen gebouwd. Hiervan zijn er 54 betaalbare woningen en 26 woningen in de vrije sector. De werkzaamheden en bouw zijn hier opgedeeld in twee fasen. Begin maart 2023 voeren de nutsbedrijven hun laatste werkzaamheden uit. Ook wordt de asfaltverharding aangebracht op de bouwstraten en zijn de aannemers bezig de bouwplaats in te richten. Vanaf 20 maart starten de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden voor het eerste gedeelte van de woningen. In december 2023 wordt gestart met de bouw van de overige woningen. Eind 2024 is deze tweede fase afgerond.
Met de bouw van de wijk heeft de gemeente Brummen weinig meer van doen. Nu de procedures zijn afgerond, ligt het verdere proces in handen van de marktpartijen.

Derde fase

Ondertussen wordt aan de derde fase gewerkt, dat de rest van het plangebied bestrijkt. De eerste plannen en schetsen liggen er en de gemeente Brummen wil deze tijdens een inloopbijeenkomst op 22 maart presenteren aan aanwonenden en andere belangstellenden. “Het gaat om denkrichtingen waarover we graag het gesprek aangaan”, legt verantwoordelijk wethouder Pouwel Inberg uit. De eerste plannen zijn volgens hem gebaseerd op enkele belangrijke uitgangspunten, waaronder de opgave om in de periode van 2020 tot 2030 1250 nieuwe woningen te realiseren. “Voor dit plan gaan we uit van 30 procent sociale huurwoningen, 35 procent goedkope koop, midden huur en betaalbare koop en eveneens 35 procent vrije sector”, zegt Inberg. “Gelet op de veranderingen in de samenleving is een wijziging noodzakelijk van het voornemen om tien grote kavels met daarop één woning te realiseren. Dit voorziet namelijk niet in de woonbehoefte die er nu is.”

In gesprek

De gemeente streeft naar een mooie en toekomstbestendige wijk, waar rekening wordt gehouden met de bestaande aangrenzende bebouwing, robuuste groenstructuren (waaronder het Voedselbos) en eisen op het gebied van ruimtelijke ordening, waterberging en duurzaamheid. “In de plannen die we presenteren is bijvoorbeeld ruimte voor alternatieve woon- en bouwvormen,” laat Inberg weten. Er zijn al gesprekken met de werkgroep Voedselbos om dit inwonerinitiatief op een verantwoorde manier onderdeel uit te laten maken van de plannen. De wethouder wil graag in gesprek met iedereen die betrokken is bij dit gebied. “Want mede met alle inbreng gaan we werken aan een stedenbouwkundig plan, een beeldkwaliteitsplan en een inrichtingsplan; documenten die nodig zijn voor de bestemmingsplanprocedure.”

Inloopbijeenkomst

Iedereen is welkom om op woensdag 22 maart tussen 19.00 en 21.00 uur binnen te wandelen bij basisschool De Ontdekking aan de Meengatstraat. Medewerkers van de gemeente geven dan aan de hand van enkele schetsen en plattegronden een toelichting op de eerste plannen. Uiteraard beantwoorden zij vragen en noteren zij opmerkingen die bezoekers aan de gemeente willen meegeven. Aanmelden is niet nodig.

brummen.nl/elzenbos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.