Retrospectief: Kerkje Bethel, Empe

0251468_Retrospectief_Bethel_Empe.jpg
.

Aan de Plagweg in Empe is nog altijd het oude kerkje Bethel te vinden. Rond de vorige eeuwwisseling besloten vooral kerkelijke genootschappen om in hun uitgestrekte gebied een bij- of steunkerkje te bouwen. Voor de kerkgangers was dit een grote vooruitgang om ’s zondags niet zo ver te hoeven reizen om een kerkdienst bij te wonen. Vanuit de dorpskerk werd er dan wekelijks hier een kerkdienst gehouden. In deze regio is in de buurtschap Hooiland ook een Bethel-kerkje te vinden van de hervormde kerk uit Klarenbeek. Dit is thans in gebruik als Dorpshuis.
De wegen in de buurt waren toen allemaal zandwegen, zodat de kerk in Voorst soms moeilijk te bereiken was. Voor de komst van het Bethel-kerkje in Empe werden er door de predikanten H.W. van Lindonk en W. Hellemans doordeweeks geregeld evangelisatie-avonden gehouden op de deel van boer Weijenberg. Bethel aan de Plagweg werd in 1902 gebouwd op initiatief van J. Weijenberg. De benodigde grond voor Bethel werd geschonken door W. Garrits. Het kerkje werd gebouwd door door timmerman N.H. Weijenberg.
Bethel heeft altijd behoort bij Nederlands Hervormde kerk van Voorst. In het begin was er wel een apart bestuur voor toezicht op onderhoud en ander zaken betreffende het kerkje. Vanaf 1902 werd er eerst alleen maar middagdiensten gehouden, maar later ook vele jaren nog ochtenddiensten. De predikanten uit Voorst gingen beurtelings voor in de diensten in het knusse kerkje.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het gebouw onderdak aan evacuees uit Arnhem omgeving.
Het kerkje heeft lange tijd dienst gedaan voor de hervormden in Voorst, Empe en Klein-Amsterdam. In 1977 was het 75 jaar geleden dat het kerkje werd geopend. Op gepaste wijze is in dat jaar aandacht besteed aan dit jubileum.
Zoals zoveel, vooral kleine, kerkjes in buurtschappen en dorpjes, kreeg ook Bethel aan de Plagweg steeds minder bezoekers. De predikanten moesten voor een klein aantal personen vanuit Voorst naar Empe komen om de dienst te leiden.
In de jaren 80 is daarom door de Kerkenraad van Voorst besloten om Bethel te verkopen. Enige tijd stond het te koop tot een serieuze koper zich meldde. Die maakte er een woonhuis huis. Dit vergde wel de nodige aanpassingen, maar men woont er nu nog vrij in de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.