Laagdrempelig vragen stellen bij inloopspreekuur in De Poort Velp

0251913_Inloopspreekuur.JPG
Wijkagent Theo Sabrina en Arjan van Vivare Angeliek van Incluzio handhaver Jacqueline wijkagent Bart en handhaver Riet - Susanne Jansen

VELP – Elke woensdagmiddag vindt van 13.00 uur tot 14.30 een inloopspreekuur plaats in De Poort in Velp. Politie, handhaving, Incluzio en Vivare zijn hier elke woensdagmiddag aanwezig, voor het beantwoorden van vragen of het oplossen van problemen. En dit alles op een laagdrempelige manier, waarbij van te voren aanmelden niet nodig is.

Formulierenhulp Humanitas was elke woensdagmiddag al aanwezig in De Poort, om mensen te helpen bij het invullen van allerlei formulieren. Daar sloten de wijkagenten bij aan en niet veel later volgden ook handhaving, Incluzio en Vivare. Het resultaat is een gezamenlijk inloopspreekuur, dat ervoor dat meldingen over bijvoorbeeld een kapotte lamp, afvaloverlast of burenruzies direct aangepakt kunnen worden. Doordat er verschillende organisaties bij elkaar zitten, versterken deze elkaar in het oplossen van de kwestie. Mensen die langskomen, schuiven simpelweg een tafel verder in plaats van dat zij moeten bellen en misschien een half uur in de wacht hangen.
De inloopspreekuren worden goed bezocht en alle partijen zijn blij met de samenwerking. Doordat ze elke woensdag met elkaar samenkomen, worden de casussen indien nodig met elkaar besproken en wordt gezamenlijk nagedacht over een oplossing. De lijnen zijn kort en ook voor vragen buiten het spreekuur hebben de partijen veel contact met elkaar.

Wijkagenten

Wijkagent Bart Bosman uit Velp beaamt het gemak van het inloopspreekuur: “Mensen hoeven geen politiebureau of gebouw van een woningstichting binnen te stappen, maar kunnen gewoon op woensdagmiddag naar De Poort komen met al hun vragen. Het buurthuis ligt midden in Velp-Zuid en door de centrale ligging weten mensen ons goed te vinden.” De wijkagenten zijn vaak met z’n tweeën aanwezig en kunnen bij allerlei verschillende problemen ondersteunen. “Aanhoudende parkeerproblemen, burenruzies of aangiftes van bijvoorbeeld mishandeling: mensen kunnen met alles bij ons terecht,” aldus Bosman. Binnen De Poort is er de mogelijkheid om apart te zitten, waardoor echt álle onderwerpen besproken kunnen worden.

Vivare

Bij de medewerkers van Vivare kunnen mensen terecht met al hun vragen wat betreft wonen. Denk hierbij aan vragen over woningruil of inschrijftijd, maar ook om bijvoorbeeld een melding te maken van overlast in een flat. De meldingen kunnen gelijk in behandeling worden genomen en indien een overlastmelding meer aandacht nodig heeft, is het voor de wijkagenten of de handhaving makkelijk om dit direct op te pakken. “Vooral ouderen weten Vivare tijdens het inloopspreekuur veel te vinden, maar als zij daardoor sneller melding maken van een probleem, is dat alleen maar mooi meegenomen,” aldus Arjan, klantconsulent bij Vivare.

Handhaving

Handhaving houdt zich vooral bezig met Fixi-meldingen. Dit zijn meldingen over ongemakken en/of ergernissen in een woon- of leefomgeving. Denk hierbij aan losliggende stoeptegels, rondslingerend afval, overhangend groen, parkeeroverlast of andere meldingen. Handhaving kan bijvoorbeeld optreden tussen buren bij een conflict.

Incluzio

Volgens klantcoach Angeliek Smits, werkzaam bij Incluzio, komen mensen met hele verschillende vragen naar het inloopspreekuur van Incluzio. “Incluzio helpt bijvoorbeeld bij schulden, eenzaamheid, zingeving, het aanvragen van toeslagen of bij het reageren op woningen. Binnenlopen is voor sommige mensen makkelijker dan om te bellen. Ook dak- en thuislozen komen langs, met vragen over opvang.”
Sinds kort gaan Incluzio en Vivare na afloop van het inloopspreekuur nog de wijk in, om vervolgens bij mensen na te vragen hoe zij het wonen in de wijk ervaren. Het observeren en het gesprek aangaan met de bewoners staat hierbij centraal.

Inloopspreekuur Dieren

In Dieren is elke dinsdag in de even weken een inloopspreekuur met politie, handhaving, Vivare en Incluzio. Het inloopspreekuur is van 10.00 tot 11.00 uur in Pand 31 aan de Van der Duyn van Maasdamstraat 31.

Foto: Susanne Jansen

Foto bijschrift: Wijkagent Theo Overgoor, Sabrina en Arjan van Vivare, Angeliek Smits van Incluzio, handhaver Jacqueline, wijkagent Bart Bosman en handhaver Riet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.