Ik vind: Burgerparticipatie

0251303_toetsenbord_0788.jpg
.

Wie hebben inspraak? Waar is de inspraak? Wanneer was de inspraak? In de provinciale stukken aangaande het LCE staat het genoemd: ‘Burgerparticipatie’. Als ik daarnaar zoek, kan ik er maar weinig over vinden. Geen notulen, geen openbare inspraak en geen doelstellingen! De dorpencoalitie is een van deze inspraakorganen. Deze verzameling van wijk- en buurtraden van Loenen tot Eerbeek Hall is gesprekspartner van de papierindustrie en provincie Gelderland. Een lieve, kennisvolle, maar zeer onzichtbare en ongrijpbare club die al vijftien jaar praat met de provincie en de papierindustrie. Het resultaat? De huidige volgelopen verkeerssituatie, de mogelijke uitbreiding van de fabrieken, de kap van 50.000 m2 bos.
Door dit onzichtbare en boterzachte inspraakorgaan denkt de papierindustrie dat alles mogelijk is en dat aan de burgerparticipatie is voldaan. Wat is het inspraakproces waard als er geen notulen zijn? Als er geen verantwoording wordt afgelegd? Als de inspraak onzichtbaar is? Als resultaten onmeetbaar zijn? Als, zoals telkens lijkt, de gemeente Brummen en de Provincie Gelderland de lakeien van de papierindustrie zijn, is openlijke en controleerbare inbreng van burgers meer dan belangrijk.
En wel hier om. De provinciale en gemeentelijke mantra over de doorstroming van het verkeer staat in schril contrast met de overlast die velen al hebben en die waarschijnlijk meer en meer toeneemt. De toename van 30 procent van het verkeer past niet in de gewenste ontwikkeling. Te vaak wordt voor hogere snelheden en meer asfalt en grotere rotondes gekozen. Een doodlopende liberale weg. De vernietiging van een stuk Markvoortbos vloekt met de toespraak van de burgemeester over de belangrijkheid van klimaat en milieu. Bomen langs het kanaal kappen, een benzinepomp naast biodynamische tuinbouwgrond. Temidden van een klimaat- en milieucrisis is bovenstaande volstrekt onverantwoord! Als burgerparticipatie echt gewaardeerd wordt, open en transparant is, dan kunnen echte bruggen worden gebouwd, die voor natuur, bewoners en industrie goed zijn. Daarom steun ik onseerbeekbrummen.nl en nodig ik jong en oud uit om mee te doen in de discussie.
Een oproep tot slot. Gemeenteraad Brummen en provincie Gelderland: stop met industrieel gevlei en sta op voor groene werkgelegenheid, veilige wegen en leefbaarheid. Toon uw kloten en stap samen met ons de nieuwe tijd in.

Joost Dekkers,
Brummen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.