Hulp bij jaarlijkse paddentrek

0251476_Paddentrek.jpg
Vrijwilligers plaatsen een paddenscherm langs de Middachterallee

ELLECOM / DE STEEG – Vrijwilligers zijn weer druk bezig met de bescherming van padden tijdens hun jaarlijkse trek. Zo is zaterdag 18 februari het paddenscherm aan de Middachterallee geplaatst en meteen de eerste dagen zijn al tientallen padden veilig de weg overgezet.

Elke lente gaan dieren vanuit het bos aan de ene kant van de Middachterallee op weg naar de poel aan de andere kant van de drukke weg waar ze hun eitjes leggen. Een gevaarlijke tocht, waarbij veel padden de overkant niet halen, omdat ze worden overreden. Het geplaatste scherm zorgt voor een veilige oversteek. De pad stuit vlak voor de weg op het scherm, waardoor hij niet verder kan. Hij hupst dan langs het scherm en valt in één van de tientallen emmers die zijn ingegraven. Elke ochtend en avond checken de vrijwilligers van Paddenwerkgroep Rheden de emmers en brengen alle gevonden padden, kikkers en salamanders naar de overkant. Als het koud of droog is, lopen de padden niet, maar bij warm en nat weer zijn er tientallen padden te vinden.

Dit jaar is al goed begonnen met in een kleine week tijd al ruim tweehonderd overgezette padden aan de Middachterallee en de Harderwijkerweg in Dieren. De vrijwilligers hopen dat dat een goed teken is. De afgelopen jaren waren er namelijk maar weinig padden. Dat heeft allerlei oorzaken: de intensieve landbouw, droogte, padden hebben steeds minder leefruimte en door de afname van insecten is er steeds minder te eten voor ze. Op paddenrheden.simplesite.com/448283162 wordt bijgehouden hoeveel padden er zijn overgezet.

Foto: Vrijwilligers plaatsen een paddenscherm langs de Middachterallee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.