Heidebeheer op de Zilvense Heide

0252149_10FotoHeidebeheer.jpg
Het heidebeheer - Martien Kobussen

LOENEN – De heide op de Loenermark dreigt te vergrassen. Om dit tegen te gaan, worden schapen ingezet. Waar de schapen niet komen, worden andere methodes gebruikt. Op verschillende plekken wordt afgeplagd, zodat de zaadjes in de bodem weer kunnen ontkiemen en de jonge heide weer de kans krijgt. Op de Zilvense heide zijn medewerkers met grote machines bezig om de struikheide te maaien. Omdat de gemaaide heide niet mag blijven liggen, wordt het maaisel verzameld in grote rollen, zoals de boeren ook doen met het hooi. Nadat de rollen zijn weggehaald, worden deze elders verwerkt tot compost. Als het meezit, krijgen bosbezoekers over enige tijd weer fraaie, paarse heidevelden te zien. Dit is wel volledig afhankelijk van mogelijke droogte. De heide heeft de vorige keren flink geleden onder de droogte.

Foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.