Verlenging steun voor verduurzamen scholen, buurthuizen en theaters

0248918_duurzaamheid.jpg
.

REGIO – De regeling van provincie Gelderland om eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te helpen bij verduurzamen, wordt verlengd tot december 2024. Ook gemeenten tot 50.000 inwoners en religieuze instellingen kunnen hier nu gebruik van maken. Het maximaal aantal gebouwen waar schoolbesturen ondersteuning voor kunnen vragen is hoger geworden.

Eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed kunnen gebruik maken van een duurzaamheidscoach. De coaches helpen de eigenaren om inzicht te krijgen in welke stappen ze kunnen zetten met een energiescan en om de juiste bedrijven te vinden die het werk kunnen doen. Sinds de start van het programma in 2021 zijn meer dan zestig eigenaren ondersteund met het verduurzamen van ruim honderdzestig gebouwen. Een aantal musea, gemeentehuizen, theaters, onderwijsgebouwen, zorginstellingen en dorpshuizen is hierdoor verduurzaamd.
Provincie Gelderland ontvangt extra geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om het ontzorgingsprogramma uit te breiden. Het programma wordt daarmee verlengd tot en met december 2024 en de doelgroepen breiden uit. Alle informatie is te vinden op gelderland.nl.

De duurzaamheidscoaches zorgen voor advies maar door de huidige stijging van de energiekosten en effecten van de Covid-crisis is het voor veel organisaties lastig om te investeren in energiebesparing en verduurzamen. Dit is wel belangrijk om de kosten structureel te laten dalen, zodat deze organisaties in stand blijven. Daarom heeft Gedeputeerde Staten ook een voorstel gemaakt voor een fonds van 10 miljoen euro voor sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties die een publieksfunctie hebben. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel beslissen. Als Provinciale Staten akkoord gaat, kan de regeling worden uitgewerkt in detail en moet er een fondsbeheerder komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.