Retrospectief: Eerste lagere school van Eerbeek

0249416_Retrospectief_plek_oude_school.jpg
.

Het dorp Hall, dat zo nauw verbonden is met Eerbeek, had ongeveer tweehonderd jaar geleden ernstig bezwaar tegen de komst van een nieuwe school in het (toen nog) kleine Eerbeek. Hall had al vanaf 1729 een lagere school. Kinderen uit alle buurtdorpen, zoals Eerbeek, Oeken, Voorstonden en Coldenhove, volgden onderwijs in Hall.
Op sterk aandringen van de Eerbeekse gemeenschap werd in 1852 in een houten noodgebouw, dat tevens dienst deed als schuurkerk, gestart met het onderwijs. Eerbeek telde toen 174 inwoners (130 gezinnen). In 1857 besliste de raad dat Eerbeek een nieuwe school zou krijgen. De school werd in 1858 werd gebouwd op ‘een halve morgen land’ aan de Stuyvenburchstraat. Die zou door een sterke bloei van het papierdorp nadien nog ‘versterking’ krijgen van verschillende andere scholen voor lagere en ook vervolgonderwijs.
Het eerste schooltje werd gevestigd in een oud roomskatholiek schuilkerkje. Eigenaar Henricus Berns wilde dit gebouwtje als school en onderwijzerswoning verhuren voor 75 gulden per jaar. De komst van de nieuwe school hield nauw verband met het stichten van een eigen kerk in Eerbeek. De Kerkenraad van Hall kreeg in 1857 bericht dat de Eerbeekse Hooilanden, de heidevelden en de buurtschappen Eerbeek en Coldenhove tot de nieuwe kerkelijk gemeente zouden gaan behoren. Bij het ministerie werd een stichtingsbedrag gevraagd om de vijfde school in de gemeente te mogen bouwen.
Hall was niet blij met de komst van de Eerbeekse school. De school had al een groot aantal leerlingen verloren aan de lessen van de onderwijzer Enseriek in Voorstonden en in Oeken was men in 1850 ook al begonnen met een school. Door de daling van het aantal leerlingen werd ook het salaris van meester Piet Jacobus Godijn en de hulponderwijzer Hendrik Gerrit Steenbeek danig verlaagd.
Eerbeek kreeg later een nieuwe school. Helaas ging de school op 23 februari 1945 door inslag van een V-1 bom op het kruispunt Stuyvenburchstraat/Coldenhovenseweg voor een deel verloren. Vijf jaar later sloeg het noodlot weer toe. Op 23 september 1950 ging de school door een brand grotendeels verloren. Aan de Illinkstraat kwam een nieuw school, die op 14 juli 1954 werd geopend. Deze werd de H. Sondorpschool genoemd, naar de inspecteur van onderwijs. Op de plek van de oude school kwam het Stuyvenburchplein met banken en winkels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.