Retrospectief: Boerderij Zilven, Loenen

0250371_Retrospectief_Zilven.jpg
Boerderij Zilven

Aan de overzijde van het Apeldoorns Kanaal, in de buurtschap Het Goreld aan de Voorsterweg in Loenen, was vroeger boerderij Zilven. In de muurankers stond de naam op de oude boerderij. De naam is afgeleid van het nabijgelegen natuurgebied Zilvense Broek.
Zilven was de boerderij van de familie Modderkolk, een naam die veel in Loenen voorkomt. In 1916 kocht Jan Modderkolk uit de Veldhuizen het bedrijfje. Eerst boerde Modderkolk er goed, maar na een ziekte aan zijn been, waardoor hij dit moest missen, werd het moeilijk. Zijn drie dochters en zoon moesten de boerderij verder runnen. Ook echtgenote Tonia Modderkolk-Hartgers moest bijspringen. Het was een moeilijk en zwaar bestaan. Er werd nog wat bijverdiend met het plakken van zakken voor de papierfabrieken. Het ging beter toen Jan Modderkolk door zijn grote kennis van het boerderij vee werd aangesteld als varkenskoopman voor de vleesfabriek Anton Hunink in Deventer om de vette varkens aan te kopen. Zijn schoonzoon Tinus Thomassen ging vaak mee.
Modderkolk was met zijn houten been een bekende verschijning bij veel huizen in Loenen. In die tijd hadden velen die wat buitenaf woonden een paar varkens in het schuurtje om die vet te mesten en hiermee wat extra’s te verdienen voor het gezin. Modderkolk had zo zijn klanten en kwam regelmatig langs om te kijken of de varkens vet genoeg waren.
Zoon Teunis nam de boerderij over, maar kon hiermee ook niet de kost verdienen. Hij verkocht Zilven aan onroerendgoedhandelaar Frits Veeneman. Die startte hier ook een paardenfokkerij. Veeneman liet de boerderij grondig verbouwen tot een groot landhuis. Zijn echtgenote Henny wilde graag een grote tuin met vijver rondom het landhuis. Een hoveniersbedrijf maakte er fraai park van, compleet met spuitende fonteinen.
Henny was van mening dat in de tuin een ooievaarsnest moest komen. Dit was een goede greep. Al meer dan twintig jaar komen de ooievaars hier ieder jaar nestelen. Soms maken ze extreem grote nesten met jongen. Ook toen het oude nest door een storm verloren ging, bleven probeerden de dieren op een schuurtje nestelen. Henny liet snel een nieuw nest maken. De tuin met vijver en vele watervogels is nog altijd een lust voor het oog.
Op de foto in 1929 zitten Teunis Hertgers en Derkje Hertgers-Ten Broek (met knipmuts). Staande van links naar rechts dochters Aaltje, Jet, moeder Tonia, Derkje, vader Jan en zoon Teunis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.