Ik vind: Valkuilen in het Eerbeekse bos

0250819_toetsenbord.jpg
.

In het Markvoortsebos in Eerbeek liggen er een paar, vooral voor provinciale bestuurders. Het Markvoortsebos behoort tot het Gelders NatuurNetwerk. Het is een gemengd bos van minstens 150 jaar oud. Er komen zeldzame vlinders voor, zoals de Spaanse vlag, maar ook beschermde soorten vogels, zoals de zwarte specht. Het bos behoort ook tot het leefgebied van de wespendief. Er zijn ook maar liefst drie dassenburchten. Er zijn zeldzame paddenstoelen gezien. Het plan om dit bos te kappen vindt bijval onder mensen die het bos karakteriseren als kreupelbosje of soms zelfs met een nog oneerbiediger naam. Dat helpt de verantwoordelijke gedeputeerde niet als argument om het bos te kappen. Als hij zo’n emotioneel oordeel zwaarder laat wegen dan de wettelijke verplichting om (officieel waargenomen) beschermde diersoorten te beschermen, betekent dat het roemloze einde van een politieke carrière.
Vermoedelijk ziet de verantwoordelijke gedeputeerde deze valkuil zelf ook, want het voorleggen van het plan voor een Logistiek Centrum aan Provinciale Staten is al drie keer uitgesteld. De provincie heeft het beschermen van de biodiversiteit een speerpunt genoemd. Maar dat blijkt niet altijd uit alle berichten.
Papier is natuurlijk een heel mooi product. De papierindustrie heeft voor veel werkgelegenheid gezorgd. In het verleden. Maar de werkgelegenheid in de papierfabrieken loopt terug. Er wordt geautomatiseerd, gedigitaliseerd en gerobotiseerd. Hoe dankbaar we ook moeten zijn voor al die werkgelegenheid en welvaart, we zien nu ook dat de werkgelegenheid in de recreatieve sector groeit. Dus als werkgelegenheid een argument is, dan is het beter om het bos te laten staan. Daar komen toeristen op af. Het gevoel van trots op vroeger is heel terecht. Maar het provinciale bestuur moet naar feiten en cijfers kijken en daar de toekomstverwachting op baseren. En hoeveel mensen uit de regio zoeken nog werk? Er is een groot transportbedrijf dat de chauffeurs uit Polen en Litouwen haalt. Kennelijk zijn in de regio geen chauffeurs meer te vinden? Dus ook het argument van werkgelegenheid levert een flinke uitglijmogelijkheid op voor het provinciebestuur.

Otto Koedijk,
Brummen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.