Herkenbaar rondje Eerbeek met Veluwse Big Five in origami

0249930_Voorbeeld_Wayfinding_Eerbeek.jpg
Een voorbeeld van wayfinding in Eerbeek

EERBEEK – Een wandel- en fietsroute door centrum Eerbeek, waar bezoekers onderweg de ‘Veluwse Big Five’ kunnen spotten. Met dat idee kwam stedenbouwkundig ontwerper Joep van Baast van Arcadis, die in opdracht van de gemeente Brummen werkt aan een herkenbare route door het dorp.

De gemeente Brummen heeft Arcadis gevraagd een herkenbare wandel- en fietsroute te ontwikkelen in het centrumgebied van Eerbeek. Zo’n route kan door allerlei objecten in de openbare ruimte herkenbaar zijn, zoals de verharding van voet- en fietspaden, richtingaanwijzers en informatieborden. Joep van Baast denkt voor Eerbeek aan herkenningspunten in de vorm van kunstwerken, in de vorm van de meest bekende dieren die op de Veluwe voorkomen. “De Veluwse Big Five dus.” Hij heeft het hierbij over de vos, ree, het wilde zwijn, edelhert en schotse hooglander.
Het rapport dat nu in concept af is, heeft de titel ‘Wayfinding Eerbeek’, dat zich het best laat vertalen als ‘navigeren’ of ‘bewegwijzering’. De stedenbouwkundig ontwerper omschrijft wayfinding als ‘het denkproces waarmee mensen zich door een ruimte begeven en een weg vinden. Dit kan door herkenningspunten in de openbare ruimte, maar ook bewegwijzering kan een hulpmiddel zijn om je te laten begeleiden door die openbare ruimte.’ Het plan is terug te vinden op brummen.nl/inwoner-en-ondernemer/ruimtevooreerbeek/initiatieven, onder het kopje Rondje Eerbeek.

Route

De gemeenteraad heeft eind 2021 een visie voor het Eerbeekse centrum vastgesteld. Daarin is een logische routing en herkenbare beeldkwaliteit in het dorpshart als uitgangspunt opgenomen. “Wij moeten dan natuurlijk direct denken aan de rijke geschiedenis van Eerbeek en de sterke identiteit als papierdorp. Voor een toerist een aantrekkelijk dorp om te verblijven of richting de Veluwe of de IJsselvallei te gaan fietsen. De kunst is om deze bezoeker nog meer te verleiden om een bezoekje te brengen aan het dorpscentrum”, zegt Van Baast. Hij verwijst daarbij naar de toeristen die in de zomer op het Elis Ligtleeplein aankomen met de VSM-stoomtrein. “Het is cruciaal om juist daar een aantrekkelijk ontvangstplein te maken. En vanuit daar een duidelijke routing richting het centrum.”
De route die de gemeente voor ogen heeft, is in het centrumplan ‘het 8tje’ genoemd. Het is een lus die door het centrum van Eerbeek gaat en openbare ruimtes en pleinen met elkaar verbindt. “Startpunt is natuurlijk het Elis Ligtleeplein. Via het Kerstenterrein en het plein aan de Stuijvenburchstraat gaat de route dan door naar De Wasacker en weer terug naar het Elis Ligtleeplein,” licht Joep van Baast toe.

Origami

Joep van Baast heeft al ideeën over een uitdagende vormgeving, die de aandacht trekt van bezoekers en inwoners van het dorp: “Wij denken dat er kansen liggen door de identiteit van Eerbeek als papierdorp te combineren met de unieke ligging aan de rand van de Veluwe. Papier, en dan met name origami, willen we gebruiken als basismateriaal. Bijvoorbeeld voor straatmeubels, hekwerken en verwijsborden. Maar ook willen we kunstelementen toevoegen die te maken hebben met de Veluwe. Ons idee is om kunstwerken te plaatsen van de meest bekende dieren die op de Veluwe voorkomen. De Veluwse Big Five dus.”

Uitvoering

Op de vraag wanneer dit plan wordt uitgevoerd, wijst Van Beest naar de gemeente. “Er vinden binnenkort gesprekken over dit idee plaats met de lokale ondernemers en met de dorps- en wijkraden in Eerbeek. Ook kan iedereen binnenkort in het Servicepunt in Eerbeek een uitwerking van dit plan bekijken en een reactie geven.”
Als dit plan groen licht krijgt, dan wordt het in de komende jaren in stapjes uitgevoerd. Op het moment dat een bepaald deel van het centrum wordt aangepakt, worden de nieuwe plannen erin verwerkt. “Wij gaan voor de gemeente aan de slag met een ontwerp van de openbare ruimte voor de spoorzone. Zeg maar het gebied vanaf het Elis Ligtleeplein tot en met het Kerstenterrein. Daar nemen we dit idee alvast in mee. Maar er zijn ook plannen voor de herinrichting van De Wasacker. Zo krijgt het centrum van Eerbeek stap voor stap vorm en een uitnodigende uitstraling.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.