Helpende handen nodig voor tweede editie Verrassend Doesburg

0250405_0234402VerrassendDoesburg.JPG
Straattheater tijdens de eerste editie van Verrassend Doesburg in 2022 - Cynthia Vos

DOESBURG – Na het enorme succes van de eerste editie in juli vorig jaar, kan een vervolg niet uitblijven. Verrassend Doesburg komt terug op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juli. De organisatie is hard aan het werk en een deel van het programma staat al vast. Ideeën genoeg, maar er wordt nog wel gezocht naar helpende handen. “Samen staan we sterk en leggen we een fundering voor nog meer mooie jaren.”

De eerste editie van Verrassend Doesburg had niet beter uit kunnen pakken. Het was een van de eerste grote evenementen na de coronapandemie, er stond een geweldig en afwisselend programma en het weer was fantastisch. “Het is nauwelijks te evenaren, maar we gaan het toch proberen”, zegt initiatiefnemer Eddy Berentsen. “Dit jaar doen we alles onder het thema ‘internationaal’ en ondernemers en kraamhouders hebben de vrijheid dit naar eigen inzicht vorm te geven.” De basis van het feest blijft zoals altijd de markt, volgens hetzelfde principe, maar nét een stukje groter dan vorig jaar. Ondernemers uit de stad worden nadrukkelijk uitgenodigd mee te doen. De overige kramen worden opgevuld met kunst en cultuur, ambacht en, kwaliteit en vooral geen artikelen die door de winkeliers in de binnenstad ook worden aangeboden.

Artiesten

Zelf is Berentsen aan de slag gegaan om internationale acts te vinden die in deze drie dagen gaan optreden. Hij begint een opsomming: “Afrikaanse percussie en dans van uitzonderlijk niveau, Braziliaanse blazers met limbodanseressen in de mooiste kostuums, een Spaanse flamencogitarist uit de school van de meester Paco Peña zelf die wordt bijgestaan door een temperamentvolle danseres, een 25-koppig orkest met louter professionele muzikanten die onder de naam Midsummer Mambo Marathon Orchestra betoverende Caraïbische en Cubaanse klanken uit vervlogen jaren ten gehore brengen, een bluesgitarist met de echte jankende noten uit de Zuidelijkste stukken van Amerika, maar ook fijne Caraïbische klanken van een lokaal gezelschap, de flitsende bluegrass-akkoorden vanuit Rotterdam en nog veel, veel meer.”
Ook is hij al volop bezig met het aantrekken van het beste straattheater. “Ik wil dat het publiek op elke hoek van de straat steeds weer wordt verrast. Ik zoek straattheater van niveau. Zo komt bijvoorbeeld de zingende badgast van vorig jaar weer terug, maar nu drie dagen lang met allemaal nieuwe typetjes.” Berentsen is ervan overtuigd dat de organisatie de naam Verrassend Doesburg eer aan zal doen. “Er komt weer zoveel. Een kinderplein met leuke voorstellingen en acts, spelen met zand, water en vuur. De klimtoren staat er dit jaar drie dagen lang. Er komt een pasar malam op de voormarkt. Bij de Gasthuiskerk wil ik een loungeplein met hangmatten, banken, een bar en DJ. RoosArt is drie dagen aanwezig, waarvan één dag bij de kinderen.”

Helpende handen

“Maar we moeten wel genoeg mensen hebben die mee willen helpen om dit allemaal mogelijk te maken”, maakt Berentsen een handig bruggetje. “Een stadsfeest als het onze organiseer je niet met een paar mensen vanuit een achterkamertje. Er zijn veel helpende handen nodig.” De organisatie beschikt over een fijne club vrijwilligers, maar heeft simpelweg meer mensen nodig. “Het is toch mooi als jij zelf een bijdrage kunt leveren aan een mooi feest? Hoe meer mensen een paar uur de handen uit de mouwen steken, hoe minder iedereen hoeft te doen.”
Met name op het gebied van logistiek kan Berentsen nog wel wat mensen gebruiken. De verkeersregelaars uit Doesburg leveren al hun bijdrage, maar er zijn meer mensen nodig. Toezichthouders bij parkeren en de fietsenstalling bijvoorbeeld. Mensen die al deze vrijwilligers op tijd voorzien van broodjes en wat te drinken, of die helpen bij het plaatsen en verwijderen van borden en bewegwijzering, noem maar op. Maar ook op andere vlakken, zoals aankleding, fondsenwerving en boekingen kan de organisatie hulp gebruiken. Iedereen die een steentje bij wil dragen, kan zich als vrijwilliger melden bij Grote Beer Licht en Ontwerp aan de Ooipoortstraat 3, Ter Steeg Lederwaren aan de Meipoortstraat 4, Hans Ouderwets Lekker Gebak aan de Kerkstraat 38, Rootz Hair & Care aan de Kerkstraat 12 en bij de Doesburgse Visspecialist aan de Meipoortstraat 36. Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Eddy Berentsen door binnen te lopen bij Grote Beer Licht en Ontwerp, hij is er op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

eddyberentsen@hotmail.com
06-53467045

Straattheater tijdens de eerste editie van Verrassend Doesburg in 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.