CAI Beekbergen krijgt O-status en stelt zich kandidaat voor WK tweespannen

0247284_foto_Koos_de_Ronde_CAIO4VD4089.jpg
CAI Beekbergen - Koos de Ronde

BEEKBERGEN – De menwedstrijden in Beekbergen zijn al enkele decennia populair bij de internationale deelnemers en trekken altijd veel publiek. Na de succesvolle 33e editie dit jaar werkt de organisatie verder aan een meerjarenplan om de wedstrijd naar een nog hoger niveau te tillen. Naast de wereldbekerkwalificatie voor vierspannen komt er in 2023 ook een landenwedstrijd en heeft Beekbergen zich kandidaat gesteld voor het Wereldkampioenschap tweespannen in 2025.

Het ambitieuze organisatieteam van Beekbergen wil onder meer de infrastructuur en de hindernissen naar een hoger plan tillen. Dat gaat de komende editie al gebeuren, want dan krijgt de wedstrijd een CAIO-viersterrenstatus voor de vierspannen. Dat is het hoogste niveau van een internationale vierspanwedstrijd, waarbij naast de individuele titelstrijd ook landenteams om de hoogste eer strijden. Een land mag maar één CAIO per jaar organiseren. Beekbergen is dus blij en vereerd dat het komend jaar deze status heeft. Dat betekent tegelijkertijd dat de marathon uit acht hindernissen zal bestaan. Het CAIO4* in Beekbergen is van 27 tot en met 30 juli. Behalve de internationale wedstrijden strijden de Nederlandse vierspanmenners en de paramenners om het Nederlands kampioenschap. Zoals alle voorgaande jaren is de entree ook tijdens deze 34e editie gratis.

WK tweespannen

Naast vierspannen kent Beekbergen altijd een groot deelnemersveld bij de tweespannen. Dat is niet voor niets, want gastvrouw en organisator Mieke van Tergouw is oud-wereldkampioene tweespannen en was jarenlang een vaste waarde in het Nederlands team. Nu zij zelf niet meer actief is in de wedstrijdsport vindt ze de tijd rijp om een wereldkampioenschap in haar favoriete discipline te organiseren. “Ieder jaar weer vragen mensen aan mij of wij hier niet eens een wereldkampioenschap kunnen organiseren. Het is dus tijd dat we het gaan doen”, zegt ze. Van Tergouw is tegenwoordig actief als trainer en weet als geen ander wat er nodig is om een wedstrijd van topniveau neer te zetten.

Elke twee jaar is er een wereldkampioenschap tweespannen. Komend jaar wordt het WK in het Franse Le Pin au Haras verreden. De laatste keer dat het WK in Nederland plaatsvond was in 2021 in het Limburgse Kronenberg. Nederland is een toonaangevend land in de mensport, wat de kans om het WK van 2025 hier te kunnen houden vergroot. Naar verwachting maakt de internationale paardensportbond FEI in juni bekend of de kandidatuur van Beekbergen wordt gehonoreerd.

Foto: Koos de Ronde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.