Actie voor behoud veerponten

0248921_Veerpont_Rheden_Rhederlaag.jpg
Veerpont Rheden - Rhederlaag

REGIO – De ANWB, Fietsersbond en een aantal andere organisaties hebben de handen ineengeslagen en zijn een actie gestart voor het behoud van veerponten. Het voortbestaan van de pontjes staat op de tocht, omdat de exploitatiekosten stijgen. Het Gelders Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult, raakt leeg en de provincie Gelderland wil geen financiële bijdrage meer leveren aan het fonds.

De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet luiden de noodklok en roepen de provincie Gelderland op om met een structurele oplossing voor het behoud van de veerponten te komen. De partijen voeren een gezamenlijke actie voor het behoud van de veren, vaartijden en betaalbaarheid. Een petitie moet de provincie Gelderland op andere gedachten brengen. “Met hun handtekening laten inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars zien dat ze niet blij zijn met de ontwikkelingen”, zegt directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. “De veren zijn belangrijke verbindingen om bij voorzieningen en scholen te komen, maar ook om een recreatief of sportief rondje te kunnen fietsen of wandelen. Ook zijn ze van betekenis voor de fijnmazigheid van het recreatieve netwerk. Door verdwijning ontstaan nieuwe barrières, vaak onbedoeld. Bovendien hebben de veren een hoge attractiewaarde en zorgen ze voor een typisch Nederlandse beleving.”

Omrijden

Provincie Gelderland is een waterrijke provincie en veerponten zijn essentiële schakels voor beperking van de reiskilometers naar werk en school, tijdens wandel- en fietsroutes en voor lokale recreatie. Tevens verbinden ze gemeenschappen met elkaar en hun voorzieningen. De gemiddelde omweg bij het verdwijnen van één veer is ruim 17 kilometer. “We verzoeken de provincie Gelderland om al het mogelijke te blijven doen om het uit de vaart halen van de veerverbindingen, tariefsverhoging of beperken van de verbinding te voorkomen. Als het op termijn in stand houden van de veerverbindingen geen optie is, dan dringen we aan op nieuw te ontwikkelen alternatieven op dezelfde plek, zoals een fiets- en wandelbrug. Zolang het alternatief er niet is, moet de veerverbinding in de vaart blijven”, aldus Esther van Garderen, directeur Fietsersbond.

Gelders verenfonds

Eind jaren 90 legde het Rijk de verantwoordelijkheid voor de veerponten neer bij de provincies. Hiermee werd het Gelders Verenfonds geboren. Veren met een tekort op de begroting worden onder bepaalde voorwaarden ondersteund. Oorspronkelijk werd gedacht dat de veerponten op termijn niet meer afhankelijk zouden zijn van het fonds. Dertig jaar later blijken niet alle veereigenaren hun exploitatie rendabel te krijgen. Het Verenfonds profiteerde jarenlang van rentebaten en bleef daardoor aardig op peil. Echter liepen deze de afgelopen jaren terug en de uitgaven werden groter. De bodem van het fonds komt hiermee in zicht, en zal naar verwachting eind 2023 volledig uitgeput zijn. De provincie Gelderland heeft besloten niet meer financieel bij te dragen aan het fonds.

petities.nl/petitions/behoud-de-gelderse-veren

Foto: De veerpont tussen Rheden en Rhederlaag

1 REACTIE

  1. De veerpont moet blijven anders moet ik met de fiets er omheen
    Het is altijd heerlijk om s’morgens vroeg met het pontje naar mijn werk te gaan goed voor de conditie en het scheelt benzine dus goed voor het milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.