Ik vind: Filmhuis Dieren

Kijkend naar de foto op de voorpagina van de Regiobode van week 2, waar voor het eerst het Filmhuis in de Bundel haar film vertoont, bekruipt mij toch een gevoel van triestheid. Jazeker, het getuigt van daadkracht van het Filmhuis en welwillendheid van de Bundel en daarvoor niets anders dan respect!
Maar wetende dat op een paar honderd meter afstand het rode pluche van een prima theater staat te verstoffen, dan wordt het alleen maar schrijnend. Dit is dus wat een machtsstrijd doet: bijna het hele culturele leven in de gemeente is platgelegd. Want hoeveel theaters kent de gemeente Rheden nu helemaal? Ja precies, één.
Hoe door een veranderd subsidiebeleid van de gemeente de toenmalige uitbater zich genoodzaakt zag om op te stappen. Hoe nu het culturele leven van de gemeente Rheden in handen is gekomen van de eigenaar, iemand die klaarblijkelijk helemaal niets op heeft met het culturele leven in de gemeente en het sociale belang van de 43.000 inwoners. Twee partijen, die zich in willen zetten voor dat culturele leven, zijn bereid het theater over te nemen, maar liepen vast op hetgeen waar de eigenaar wel in is geïnteresseerd: geld. En de gemeente kwam niet verder dan met het aanbieden van een mediator…. Had het theater dan niet, net als de bibliotheek, van het begin af aan gedeeltelijk gefinancierd moeten worden uit openbare middelen?
Als het dan de situatie is dat de gemeente niet bereid is om een derde partij te worden om het theater uit handen te halen van de eigenaar, is het dan geen optie dat wij als inwoners van de gemeente en als bezoekers van het theater geld gaan inzamelen? Zodat wij weer wel gebruik kunnen gaan maken van een rijk en boeiend aanbod in het theater? Kan er geen stichting in het leven geroepen worden, ‘Vrienden van’ ofzo, waarvan donateurs in de toekomst tijdelijk gratis of met korting naar voorstellingen kunnen komen? Ik ben maar een bezoeker, geen jurist en zeker niet rijk, maar wel bereid te doneren. Want dit kán toch niet de werkelijkheid zijn?

Marion Nap,
Dieren

1 REACTIE

  1. Theothorne zou niet eens willen praten met alle partijen.
    Erg jammer dat het zo moet.
    Laten we hopen dat Theothorne binnenkort ook een nieuwe eigenaar krijgt.
    Wellicht krijgt cultureel Rheden / Dieren dan weer een kans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.