Ik vind: De scheve schaats van de burgemeester van Doesburg

0248802_toetsenbord_0826_2.jpg
.

In haar nieuwjaarstoespraak benadrukt onze burgemeester dat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad moeten opkomen voor het algemeen belang. En dat kan strijdig zijn met individuele belangen. Zij citeert daarbij de Koning: “Democratie betekent niet dat diegenen die het hardst roepen hun zin krijgen.” Als voorbeeld van het algemene belang noemt zij een bouwlocatie waar enkele inwoners tegen in opstand komen uit individueel belang. Daarmee wordt de actiegroep Behoud Boerenlandschap Beinum -die bezwaar maakt tegen de bouwlocatie Beinum Noord West- door de burgemeester weggezet als anti-democratische schreeuwers, die een eigen individueel belang nastreven omdat zij hun mooie uitzicht over de landerijen en de IJssel verliezen. Hier rijdt de burgemeester een scheve schaats.
Natuurlijk moeten individuele eigen belangen wijken voor het algemene belang, maar wat is hier het algemene belang? Is het algemeen belang niet het behoud van het boerenlandschap en is het individuele eigen belang niet het grote financiële belang van de projectontwikkelaar?
Er zijn honderden inwoners van Doesburg (stand van zaken 19 januari: 36 actievoerders en 302 sympathisanten) die dit open boerenlandschap willen behouden. 90 Procent daarvan heeft geen zicht op de bouwlocatie. Hoezo individueel eigen belang? Wij zijn niet tegen bouwen in Doesburg, maar wel tegen bouwen op de verkeerde plek. Verlies aan schitterende open ruimte, verlies aan schaars groen, verlies aan recreatie-mogelijkheden, gepaard gaande met een toename van milieuproblemen (meer stikstof) en toename van verkeersproblematiek (files op de Bingerdenseweg en Rivierweg). Waarom is er niet gekeken naar meer geschikte bouwlocaties en vervolgens een keuze gemaakt voor de beste bouwlocatie? Dat is pas een zorgvuldige democratische procedure.
Maar nee, er is één projectontwikkelaar uit Rijssen die toevallig twee percelen op de verkeerde plek langs de IJssel en langs de dijk heeft gekocht. De twee percelen van de projectontwikkelaar zijn gekocht voor 1 miljoen euro als landbouwgrond en brengen 11 miljoen euro op als het bouwgrond wordt. Bingo! Een groot, zeer groot, individueel eigen belang van de projectontwikkelaar. Waarom steunt de gemeente het individuele eigen belang van de projectontwikkelaar en niet het algemene belang van een groot aantal inwoners? Waarom rijdt onze burgemeester deze scheve schaats?

Namens de Actiegroep Behoud Boerenlandschap Beinum
Jan van Amstel, Doesburg
landelijkdoesburg.petities.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.