Breien en haken voor arme kinderen in Gambia

0247990_Handwerken_voor_Gambia.jpg
Handwerken voor Gambia - Martien Kobussen

LOENEN – Om de twee weken komt een groep vrouwen bij elkaar in de grote zaal van het ontmoetingscentrum De Bruisbeek in Loenen om te breien en haken voor het goede doel. Het goede doel is sinds enige tijd de stichting Rescue Baby Gambia. Op de tafels liggen al stapels haak- en breiwerkjes, die in de afgelopen maanden zijn gemaakt. Kleurige mutsjes, maar ook sokjes en dekentjes. Allemaal spullen die het medisch centrum in Gambia prima kan gebruiken. De vrouwen hebben er veel plezier in om samen, onder het genot van een kopje koffie en gezellig praatje, bezig te zijn.

Over het ontstaan van de stichting legt Gerry van den Beld, die de actie voor Gambia in Loenen coördineert, uit dat een kraamverzorgster in 2008 betrokken raakte bij Gambia. Het land, de cultuur, de vriendelijkheid, armoede en vooral de slechte gezondheidszorg rondom de bevalling lieten haar niet meer los. Ze zag daadwerkelijk met eigen ogen een baby sterven door gebrek aan de nodige hulpmiddelen. Hieruit is in 2012 Rescue Baby Gambia geboren. De nood is erg hoog. Er zijn in Gambia nog steeds niet genoeg noodzakelijke materialen aanwezig voor een goede zorg voor moeder en kind. Gerry vertelt dat in Afrika de temperatuurverschillen van dag en nacht erg groot zijn. De pasgeboren baby’s hebben mutsjes en dekentjes nodig. In het straatarme land is er niks voor deze kinderen.

Nuttige bezigheid

De leiding van het handwerkclubje in Loenen heeft Ria Blom in handen, maar alles wat met het breien en haken voor Gambia te maken heeft, wordt geregeld door Gerry van den Beld. Zes jaar geleden stopte ze met werken en ze zocht een leuke en nuttige bezigheid voor de vrije uren. Bij toeval kwam zij in contact met de Stichting Rescue Baby Gambia en werd meteen getroffen door het nut en goede doel van deze organisatie. Zij begon mutsjes te haken en toen zij dit vertelde op het handwerkclubje in De Bruisbeek, waren er meteen veel dames voor de porren om ook mee te doen. Zo’n twintig dames uit Loenen en Eerbeek zijn er inmiddels al druk mee.

Veel zin in

De dames hebben er veel zin in. Ze zijn niet alleen op de handwerkmiddag in touw voor Gambia, maar doen thuis ook veel. Alles wat is gemaakt, wordt door Gerrie verzameld. Zij, maar ook de anderen, zorgen voor de wol. Aanbiedingen in de winkels worden gekocht, maar als er dames zijn die thuis nog bollen of knotten ongebruikte wol hebben liggen, worden zij gevraagd deze beschikbaar te stellen.
Aan tafel in de Bruisbeek zitten ook Margriet Kersten, Ans van Zeumeren en Lenie van Dijk. Zij doen ook al lang mee. Margriet laat restantjes wol zien, waar nog leuke dekentjes van gemaakt kunnen worden. Vaak felgekleurd. Alles is daar welkom.

Verzamelcentrum

Als er drie maanden om zijn, pakt Gerry alles dat gemaakt is bij elkaar en brengt dit naar een verzamelcentrum in Duiven. Ze heeft de auto dan helemaal vol met mutsjes, sokjes, dekentjes en wat al niet meer voor de arme kinderen in Gambia. Van hieruit wordt het verder per boot getransporteerd naar Gambia.
De Loenense handwerksters doen een beroep aan iedereen om de kasten en laden eens goed na te kijken voor restanten vergeten wol. Alles is welkom. Wie wat te missen heeft, kan dit brengen op de handwerkmiddagen op vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Bruisbeek. Ook andere spullen, zoals verband en kraampakketten, zijn welkom voor dit doel.

Foto: Martien Kobussen

Foto: De Loenense dames druk bezig voor kinderen uit Gambia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.