Patrimonium Doesburg gaat verder als stichting

0244604_Ondertekening_akte_Patrimonium.jpg
Ondertekening van de akte die van Patrimonium een stichting maakt

DOESBURG – De ‘christelijke sociale vereniging Patrimonium’ gaat na 130 jaar verder als Stichting Patrimonium Doesburg. Op woensdag 16 november is de akte daartoe getekend op notariskantoor Te Lindert in Doesburg.

De naam Patrimonium is in Doesburg vooral bekend van de uitvaartorganisatie en het uitvaartcentrum. Beide hebben hun oorsprong in de ‘christelijk sociale vereniging Patromonium, als afdeling van het landelijk ‘Nederlandsch Werklieden-Verbond Patrimonium’. De vereniging werd opgericht op 4 november 1892 om mensen te ondersteunen in moeilijke tijden. Patrimonium hield zich bezig met zaken als kinderarbeid, algemeen kiesrecht en woningnood. Nog steeds staan er in Doesburg woningen die zijn gebouwd door Patrimonium. Na de oorlog ging de uitvaartverzorging een grotere rol spelen en begin jaren 70 werd het uitvaartcentrum gekocht.

Dit jaar, 130 jaar later, hebben het bestuur en de leden dus besloten om de ‘Christelijk sociale vereniging Patrimonium’ om te zetten naar ‘Stichting Patrimonium Doesburg’. Met deze omzetting gaat Patrimonium slagvaardig de toekomst tegemoet. De organisatie heeft al die tijd niet stilgestaan. De wijze van werken, de ontwikkelingen in uitvaartland en ook de waarden en normen zijn door de tijd heen veranderd.
Bovendien is het al lang geen voorwaarde meer lid te zijn van Patrimonium om daar een uitvaart te laten verzorgen. Patrimonium verzorgt tegenwoordig uitvaarten voor iedereen, lid of geen lid, waar dan ook verzekerd of onverzekerd en ongeacht religie.

Ook in het nieuwe juridische jasje blijft Patrimonium trouw aan de uitgangspunten van destijds: het verzorgen van respectvolle uitvaarten voor inwoners van Doesburg en omliggende dorpen. Dat is de missie van het bestuur en de medewerkers, naast het streven om Patrimonium als cultureel erfgoed voor Doesburg te bewaren, nu deze organisatie al zo lange tijd in Doesburg bestaat en haar waarde heeft bewezen.

Foto: Links boven: Astrid Egelmeers, rechts boven: Nelleke Kempers, links onder: Arie van den Heuvel en rechts onder: Liesbeth Bok

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.