Meander, Hogenenk en Het Anker in het verweer tegen komst benzinepomp

BRUMMEN – De gemeente Brummen heeft maar liefst 430 zienswijzen ontvangen op de plannen voor de bouw van een tankstation aan de Kwazenboschweg in Brummen. Het zijn reacties op het ter inzage gelegde ontwerp-bestemmingsplan.

Het gaat hier om verplaatsing van het tankstation aan de G.K. van Hoogendorpstraat naar een nieuw te bouwen locatie, gelegen aan de rotonde Kwazenboschweg. Geen eenvoudige bedrijfsverplaatsing, er wordt dan ook al een jaar of tien over gesproken. De procedures duren lang. Dit najaar ging het Brummens college dan eindelijk akkoord met het ontwerp-bestemmingsplan. Bij terinzagelegging hiervan kwam dus een recordaantal zienswijzen binnen: 430 stuks. Overigens zijn er zes unieke reacties ingediend. Dit kwam doordat verschillende partijen voorbeeld-zienswijzen aanboden, die ondertekend bij de gemeente konden worden ingediend. Zo zijn er van één variant 395 exemplaren ontvangen.

Eén van de protesterende partijen is tuinderij De Meander, een van de oudste biologisch-dynamische bedrijven in Nederland. Het plangebied grenst aan de landbouwgrond van dit bedrijf. Veel klanten hebben, op verzoek van De Meander, een bezwaar ingediend. “Alleen al de milieuhinder; vervuilende stoffen, herrie, afval en lichtvervuiling, die dat met zich meebrengt zal onherstelbare schade toebrengen aan het precaire evenwicht tussen natuur en landbouw dat deze bijzondere biologisch-dynamische bedrijfsvoering mogelijk maakt”, omschrijft De Meander de bezwaren. “Niet ondenkbaar is dat de bedrijfs- en imagoschade zo groot worden dat het voortbestaan van De Meander in het geding komt. Daarmee worden niet alleen vele honderden klanten gedupeerd, maar ook ruim tien vaste medewerkers, sommigen met afstand tot de arbeidsmarkt, en een groot aantal vrijwilligers.”

Ook de Stichting Hogenenk en de Stichting Het Anker, eigenaar van de gronden waarop De Meander de groenten teelt, tekenden bezwaar aan. “De negatieve impact van het tankstation geldt ook voor het waardevolle natuur- en cultuurlandschap van De Hogenenk, dat in allerlei beleidsplannen van de gemeente en provincie Gelderland juist extra wordt beschermd.”
Beide stichtingen hebben in een uitgebreide zienswijze hun bezwaren geuit en ook aangegeven wat er volgens hen plantechnisch en procedureel allemaal rammelt aan de bestemmingsplanwijziging: ‘het benodigde archeologisch onderzoek is maar half gedaan, het ecologisch rapport is niet goed uitgevoerd, er is geen deugdelijk locatie-onderzoek gedaan en een verkeerskundige paragraaf ontbreekt’. De stichtingen zijn bovendien niet te spreken over het feit dat een deel van de befaamde uilenwallen worden opgeofferd voor een in- en uitrit.

De gemeente gaat nu aan de slag met beoordeling van deze zienswijzen zal ze voorzien van een reactie. Hoe lang dit gaat duren, is volgens de gemeente Brummen op dit moment nog onbekend. “Daarvoor moeten we ze inhoudelijk eerst goed beoordelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.