Ik vind: Burgerakkoord

0246012_duurzaamheid.jpg
.

Op 29 november heeft de gemeenteraad van Rheden het Burgerakkoord in ontvangst genomen. Dit akkoord is met behulp van door loting gekozen burgers opgesteld en is dus volgens de gemeente een democratische afspiegeling van de inwoners met breed draagvlak. Wel vraagt dhr Weijers van het CDA zich af hoe het komt dat slechts 156 van de oorspronkelijk 450 inwoners hebben meegestemd over het akkoord. Ik wil dit graag aan u uitleggen.
De loting was inderdaad heel democratisch. Iedereen had kans om in te loten en mee te praten. Er ontstond een juiste afspiegeling van de inwoners, maar toen ging het fout. Al bij de eerste sessie in juni in Theotorne bleek dat uitsluitend gesproken kon worden over duurzaamheidsvoorstellen die binnen het door de gemeente opgestelde kader vielen. Mensen die veel minder duurzaamheid wilden, werden al direct buitenspel gezet en er was geen VAR om dit te corrigeren.
Al direct zijn hierdoor ingelote burgers afgehaakt en werd de groep kleiner. Uiteraard bleven de mensen die zich wel konden vinden in de gemeentelijke visie over. Gaandeweg het proces bleek steeds meer dat het ging om een door de gemeente aangestuurd proces, waarbij de burgers naar een doel werden geleid. Uiteindelijk bleef van de oorspronkelijke democratisch ingelote groep 1/3 deel over en was 2/3 deel afgehaakt.
Oftewel 156 van de 450 burgers stemden mee en konden zich vinden in het uiteindelijk gesloten Burgerakkoord, dat nu als oplossing voor de toekomst van onze gemeente wordt gepresenteerd. Ik durf dus te stellen dat een grote meerderheid van de inwoners niet achter het Burgerakkoord staat en wat ooit begon als een democratisch proces is uitgelopen op een door de gemeente gestuurde uitkomst.

F.Starink
Velp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.