Ik vind: Burgerakkoord

0246776_Vergaderen1.jpg
.

Op 13 december 2022 stond er een ingezonden stuk in deze krant waar iemand zich uitsprak over het Burgerakkoord. In dit artikel wordt gesteld dat een grote meerderheid van de inwoners niet achter het burgerakkoord staat en wat ooit begon als een democratisch proces is uitgelopen op een door de gemeente gestuurde uitkomst. Ik zou hier graag inhoudelijk op willen reageren als deelnemer aan het hele G1000-proces, want ik kan vertellen dat ik tijdens het ontwikkelen van de voorstellen geen enkele vorm van sturing door de gemeente heb ervaren. De ambtenarij was beschikbaar voor vragen en schrijfadvies om de door ons bedachte ideeën concreet op schrift te krijgen als de beslispunten die gedeeltelijk terug te vinden zijn in het burgerakkoord.
Verder heeft de G1000 als organisator de gemeente nadrukkelijk buiten de deur gehouden, zodat het burgerakkoord enkel zou bestaan uit ons gedachtegoed als inwoners. Daar zijn vele uren vrijwillig in geïnvesteerd door meer dan 156 gedreven Rhedenaren. Hierdoor zijn in mijn eigen werkgroep deelnemers afgehaakt, niet iedereen kon of wou hier evenveel mee bezig zijn. Gelukkig zijn het ook écht onze ideeën gebleven.
De gemeenteraad was lang niet even blij met alle ontwikkelde voorstellen. Op 29 november tijdens de raadsvergadering over het burgerakkoord gaf Dhr. Kooijmans (VPR) aan bepaalde voorstellen onacceptabel te vinden, zijn partij stemde dus tegen de ‘motie uitkomsten burgerberaad’.
Was het G1000-proces perfect? Er zijn verbeterpunten, er zijn veel deelnemers uitgevallen, de reden daarvoor wordt onderzocht door de G1000. Maar om te stellen dat de gemeente de uitkomst gestuurd heeft, klopt niet. Het proces loopt door, een betrokken groep burgers neemt de rol aan van een monitor/klankbordgroep om mee te werken aan een goede uitvoering van de plannen in het burgerakkoord, en waar nodig de gemeente bij te sturen.
Wat betreft mijn eigen visie: de realisatie dat inwoners zich samen hard willen maken en hier energie in stoppen, doet me goed. Ook vind ik het juist heel bijzonder dat ik als inwoner zoveel inbreng mocht geven over dit complexe onderwerp. En bestuurders doen iets met deze inbreng. Democratie is lang niet overal op de wereld vanzelfsprekend, dat is het koesteren meer dan waard.

David Dilrosun,
Velp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.