Ik vind: Burgerakkoord

0246783_duurzaamheid.jpg
.

In de Regiobode van afgelopen week stonden een paar persoonlijk bijdragen over het burgerberaad, geschreven door mensen die er niet aan hebben meegedaan: raadslid Kooijmans en ene F. Starink. Ik heb wel meegedaan en wil daar graag iets over vertellen.
Het begon met een bijzonder enthousiaste bijeenkomst in Theotorne. Rond 450 mensen die beseffen dat er iets aan de hand is en daar iets aan willen doen. Ze gingen met elkaar in gesprek en op zich is dat al een succes, zo veel mensen uit één gemeente die elkaar vinden. Wel natuurlijk met allemaal hun eigen inzichten, gebaseerd op hun kennis en ervaring. Er kwamen dan ook uiteenlopende invalshoeken bovendrijven, om in de volgende vier maanden in werkgroepjes uit te werken. Daarvoor heeft niet iedereen tijd. Ook verliep de groepsvorming wat rommelig, zodat sommigen aansluiting misten. Dat is jammer en had beter gekund. Naar mijn schatting werkte ongeveer een kwart van de Theotorne-gangers maandenlang aan hun voorstellen. Dat is niet niks. In mijn groepje was de sfeer uitstekend, er werd heel wat uitgewisseld en dat houdt de groep bijeen.
De nogal beperkte aanleiding voor de gemeenteraad, de doelstelling ‘Rheden CO2-neutraal in 2040’, werd door de inwoners geïnterpreteerd als de klimaatproblematiek in de volle breedte. Er kwamen voorstellen voor allerlei maatregelen tegen klimaatverandering, zoals minder verspilling / consuminderen, meer groen en biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw (landbouw met toekomst), isoleren van woningen, daken benutten voor zonnepanelen. En voorstellen om de inwoners meer te betrekken bij de problematiek, bij de besluitvorming en (als vrijwilligers) bij de uitvoering. Waaruit blijkt dat veel inwoners goed op de hoogte zijn van wat er aan de hand is en begrijpen wat Rheden kan bijdragen. Fantastisch dat zo veel mensen de moeite nemen zich erin te verdiepen!
In mijn ogen biedt het akkoord een aantrekkelijk toekomstbeeld voor onze gemeente, uitgaand van de ligging tussen IJssel en Veluwezoom en de logische bijdrage die uit die ligging voortvloeit.
Het burgerakkoord is nog maar een begin, er zullen nog best veel discussies moeten plaatsvinden en afwegingen gemaakt moeten worden. Pleiten voor minder duurzaamheid is vanzelfsprekend geen optie, ook al heeft F. Starink daartoe het volste recht. En tegen zijn is ook een sport, ook al is het wat raar om tegen het akkoord te zijn omdat je geen windmolens, grote zonneweides en biomassacentrales wilt (raadslid Kooijmans), terwijl die in het akkoord helemaal niet voorkomen.
Een deel van de groep wil samen met de gemeente de voorstellen verder ontwikkelen. Serieuze inbreng is en blijft welkom.

Erik Spaink,
Dieren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.