Retrospectief: Veemarkt Beekbergen

0242331_Retrospectief_Dorpstraat_Beekbergen.jpg
.

Veel dorpen waar veel boeren woonden, hadden vroeger een veemarkt. Men deed dit om vlot vee te kunnen verhandelen. Op de markt konden koeien, varkens, biggen, kippen en jongvee worden verkocht zonder dat de boeren naar een grote stad in de omgeving hoefden te gaan. In Beekbergen was de eerste veemarkt al in 1874. Het dorpje overtroefde hiermee Apeldoorn, dat nog niet zover was.
De gemeenteraad was toen ook niet zo vlot met het nemen van besluiten, want het duurde tot 29 oktober 1873 voordat Beekbergen bericht kreeg uit Apeldoorn. Er werd mede gedeeld dat de raad van de gemeente Apeldoorn besloten had goedkeuring te geven aan het voorstel. In het voorjaar zouden de markten plaatsvinden op de tweede en vierde woensdag in april en in het najaar op de tweede woensdag van oktober en november.
De markten werden gehouden in de Dorpstraat (foto). Aan weerszijden van de straat stond het vee opgesteld. De betaling werd onder het genot van een borreltje afgehandeld in het café De Gouden Leeuw.
De eerste markt in 1874 telde maar liefst 132 stuks vee. De levendige handel werd ongeveer voor de helft verkocht. In de eerste jaren was er een stijging van de aanvoer. Koeien, paarden, varkens, biggen, eieren, pinken en kalveren werden vlot verkocht voor en goede prijs. De boeren waren er best tevreden mee. In het najaar kon het vee te koop worden aangeboden. In het voorjaar kochten de boeren met veel weilanden een aantal stuks jongvee er weer bij. Voor de handel in varkens, biggen en kippen waren de boeren tussentijds echter aangewezen op de veemarkt in Apeldoorn, waar vanaf het jaar 1890 wekelijks een veemarkt werd gehouden. Dit betekende een grote concurrentie voor Beekbergen. De komst van de Apeldoornse markt betekende de nekslag voor Beekbergen. Na zestien jaar werd de markt dan ook opgeheven. Dit was eigenlijk tegen de zin van de landbouwverenigingen, omdat er indertijd veel werk was verzet om de markt van de grond te krijgen. Ook Apeldoorn heeft zijn veemarkt niet kunnen houden.
De handel in vee is nu grotendeels in handen van veehandelaren, die precies op de hoogte zijn van de prijzen en afzet. Er is vooral veel handel in schapen en lammeren. De prijzen zijn flink gestegen, hoewel de vacht van de schapen weinig of niets oplevert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.