Retrospectief: School met de Bijbel

0244196_School_met_de_Bijbel_Dieren.jpg
.

In 1887 ontstond de Gereformeerde kerk in Dieren. Op 14 februari van dat jaar, om precies te zijn. De eerste kerkdiensten werden gehouden in een zaaltje van het gebouw van de ‘Vereeniging voor Inwendige Zending’ aan de Buitensingel. Dat werd al snel te klein en besloten werd tot de bouw van een eigen kerkgebouw, op een stuk grond aan de Zutphensestraatweg. Dat werd voor 1.432 gulden gekocht met louter steun van de gemeenteleden. De kerk werd in 1888 in gebruik genomen.

In dezelfde jaren werd ook geld ingezameld om een school voor christelijk onderwijs in Dieren te stichten. Vanaf 1882 werden middelen ingezameld door de ouders. Een zogenaamde ‘centenvereniging’ hielp daarbij. Rijkssubsidie was in die jaren niet beschikbaar voor christelijke scholen, dus de ouders moesten niet alleen het gebouw bekostigen, maar ook de salarissen van onderwijzers en leermiddelen. Een niet geringe opgave!

De School met de Bijbel, zoals de naam luidde, opende op 7 april 1891 met 113 leerlingen. Enkele jaren later werd deze foto genomen. De mensen die op de foto poseren, staan voor de schutting die de school afscheidde van de woning van het schoolhoofd. Met de ingang aan de Zutphensestraatweg, ontstond een straatje waaraan de kerk, het huis van de bovenmeester en de school stond. Het kreeg de naam Schoolpad. Voorbij de school liep dat weggetje door naar de Noorderstraat. Aan dat deel van het straatje lagen ook nog enkele kleine diaconiewoningen.

Anno 2022 is het schoolgebouw nog steeds in gebruik en het ziet er aan de buitenkant nog uit zoals op de deze oude foto. De woning van het schoolhoofd is in 1978 afgebroken om plaats te maken voor de – inmiddels ook alweer afgebroken – kleuterschool De Bron.
De geschiedenis van de school in een notendop: in 1969 veranderde de naam van de School met de Bijbel in Protestants Christelijke Lagere school De Spreng. In 1997 ontstond na het samengaan van kleuter- en lager onderwijs P.C. basisschool De Boomgaard. Die fuseerde daarna met een gelijknamige school in Dieren Noord-Oost. Heden ten dage wordt in vier groepen onderwijs gegeven en zijn ook een kinderopvang en BSO in het gebouw gevestigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.