Kleindochter van Lalique schenkt museum zeldzaam collier

0242448_Collier_RLalique_cobaltblauw_email001.jpg
Plaquettes Perlées

DOESBURG – De kleindochter van René Lalique heeft een zeldzaam collier geschonken aan het Lalique Museum in Doesburg. Het juweel Plaquettes Perlées komt uit haar privé-collectie en is nog niet eerder voor publiek te zien geweest.

René Lalique heeft het collier voor zijn vrouw Marie-Jeanne Anére in een ongebruikelijke kobaltblauwe kleur email met de hand bewerkt. Een gecommercialiseerde versie van het glazen collier werd sinds 1930 vervaardigd. Deze bijzondere bewerking was een geschenk van Lalique aan zijn vrouw, ter gelegenheid van hun verhuizing naar Viroflay in 1931. Na de dood van Marie-Jeanne in 1992 kwam het collier in handen van dochter Renée-Georgette en daarna van haar dochter Katherine, Laliques kleindochter.
Het collier zal tentoongesteld worden in een met satijn beklede leren foedraal. De binnenzijde van de deksel is gemerkt met ‘R.Lalique Paris France’, zonder adres, hetgeen betekent dat het hier een geschenk betrof voor een bijzonder persoon.

Conservator Benjamin Mordehai Janssens heeft al sinds vele jaren contact met verschillende leden van de Lalique familie en in het bijzonder met Katherine. De vele gesprekken met Katherine hebben meer licht op vooral de persoon Lalique geworpen en daarmee een aantal misvattingen over Lalique kunnen rechtzetten. Vanwege deze wederzijdse warme banden heeft zij besloten het collier aan het museum te schenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.