Ik vind: Eerbeek en de industrie

0244192_schrijven__pen_op_papier.jpg
.

Eerbeek en de papierindustrie: zij hebben een lange geschiedenis met elkaar. Er is altijd gezocht naar een goede balans tussen enerzijds de leefbaarheid van Eerbeek en anderzijds de belangen van de industrie. Soms botsen de belangen, zoals nu. De industrie wil namelijk groeien, binnen de aan haar verleende vergunningen en heeft daarvoor een logistiek centrum nodig. In de zoektocht naar een goede locatie voor een dergelijk logistiek centrum, viel in eerste instantie de keus op het Burgersterrein. Maar veel inwoners van Eerbeek vonden dat een slechte keus en ook de Raad van State verwierp het plan van de gemeente Brummen.
De provincie Gelderland heeft vervolgens de taak op zich genomen om met een goed inpassingsplan te komen. Daartoe is een zorgvuldig proces gevolgd. Veel inwoners hebben daarbij uitdrukkelijk de wens geuit om méér locaties te onderzoeken dan alleen het Burgersterrein. De provincie heeft vervolgens veertien alternatieve locaties onderzocht en kiest uiteindelijk voor de Kollergang Zuid-West als locatie voor een logistiek centrum. Dit sluit aan op een bestaand bedrijventerrein. Een belangrijk nadeel van deze locatie is dat daarvoor 4,53 hectare waardevol bos moet worden gekapt. Dit verlies aan natuur wordt gecompenseerd door de aanplant van 10,26 hectare nieuw bos. De gemeenteraad kon wensen en aandachtspunten meegeven aan de provincie. Donderdagavond 10 november vergaderde de raad hierover.
De PvdA kan zich op grond van alle onderzoeken vinden in de bouw van een logistiek centrum, waardoor verkeersstromen efficiënt en zo veilig mogelijk kunnen worden geleid. Bij het vervoer tussen logistiek centrum en de fabrieken moet gebruik worden gemaakt van elektrische voertuigen en dit komt het milieu en de leefbaarheid ten goede. De keus voor de locatie Kollergang Zuid-West accepteren wij als de uitkomst van een transparant en zorgvuldig doorlopen proces, waarbij de provincie een brede afweging heeft gemaakt.
De PvdA heeft als aandachtspunt voor de provincie meegegeven om zo min mogelijk bos te kappen door het bestemmingsvlak zo klein mogelijk te houden. De industrie heeft namelijk aangegeven mogelijk minder oppervlakte nodig te hebben. Ook vragen wij aandacht voor de verkeersveiligheid op het bedrijventerrein van de Kollergang zelf.
Een voorbehoud bij dit alles is de huidige problematiek rondom stikstof. Mogelijk leiden de uitkomsten van de stikstofberekeningen waaraan nu nog wordt gewerkt tot andere inzichten.

PvdA Brummen-Eerbeek
Cathy Sjerps

1 REACTIE

  1. Het was een beschamende vertoning 10 november. Jullie moeten je ogen uit je kop schamen gemeenteraad. Die bijna jankende PvdA wethouder was één van de vele trieste dieptepunten die avond. En deze Cathy Sjerps kan maar beter gaan punniken o.i.d.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.