Ik vind: De overval

0242355_Koeien.jpg
.

De overval was gepland op dinsdag 4 oktober. Brief in de bus dat er achter de Koldeweij en Wemmersweerd in Doesburg gebouwd gaat worden in het weiland. Dezelfde middag wordt daar een bord geplaatst met informatie over het nieuwe Buurtje Wemmersweerd. Niemand wist hiervan. De wijkraad niet, de direct omwonenden niet en de gemeenteraad niet.
Nergens in de officiële stukken, die met inspraak van de bevolking tot stand zijn gekomen, wordt dit plan vermeld. Niet in het bestemmingsplan Beinum 2012, niet in de Woonvisie 2022, niet in de Ruimtelijke Structuurvisie 2030 en niet in de recent ontwikkelde Toekomstvisie tot 2040. Nergens. Een echte overval. Wat gebeurt hier?
Eerst wordt er een oplossing voor de woningbehoefte gepresenteerd in de vorm van Buurtje Wemmersweerd; en daarna wordt er hard gewerkt om het probleem te verzinnen bij deze oplossing en als toetje inspraak als Doesburgse mosterd na de maaltijd! Met echte inspraak vooraf was dit onzalig plan nooit tot stand gekomen.
Dit ‘Buurtje’ is de oplossing is voor een niet bestaand probleem. De Woonvisie Doesburg laat een afname van de woningbehoefte zien met 72 woningen tot 2037. Wel is er een kwalitatieve vraag naar woningen voor jonge gezinnen en starters. Daarin kan voorzien worden met gerichte sloop en met inbreidingsplannen. Dan behoeven deze percelen schaarse landbouwgrond in Doesburg niet bebouwd te worden door een projectontwikkelaar uit Rijssen die zijn goedkoop gekochte landbouwgrond (19 euro per m2) wil omzetten in dure bouwgrond. (160 euro per m2) Raming: 7,7 miljoen euro winst. Kassa!
Is dit plan wellicht een bijdrage van Doesburg aan de landelijke woningnood? Ook dát is niet het geval. De regio Arnhem – Nijmegen vraagt aan gemeenten om meer woningen te bouwen dan gewenst voor de lokale behoefte. Daarbij wordt Doesburg niet of nauwelijks genoemd. Men zoekt vooral bij Liemerse gemeentes die voldoende geschikte bouwruimte hebben in een omgeving waar ook werkgelegenheid is. Dat zijn de kernen langs de A12: Zevenaar, Westervoort, Duiven en Didam. Doesburg behoort niet tot de zoekkernen. De schaarse landbouwgronden worden verkwanseld voor woningbouw waar geen lokale behoefte aan is en het karakteristieke groene boerenlandschap verdwijnt.
Dat mag niet gebeuren!

Jan van Amstel
Namens de Actiegroep Behoud het boerenlandschap in Beinum
Doesburg

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.