Een steentje op Bertus’ graf

0243655_Rabbijn_Soetendorp_en_Burgemeester_van_Eert.JPG
Rabbijn Soetendorp en burgemeester Carol van Eert bij het graf van Bertus van der Kemp - Theo Jansen

VELP – Op donderdag 10 november, een mooie zonnige herfstdag, bezocht Rabbijn Awraham Soetendorp de RK Begraafplaats in Velp. Voor het eerst kwam hij naar het graf van zijn adoptievader, die hem onderdak verleende tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een emotioneel moment.

Rabbijn Soetendorp werd als baby naar Velp gebracht. Bertus van der Kemp en zijn vrouw Ria namen het jongetje op in hun gezin en gaven hem de bescherming die hij nodig had. Onder de naam Bobby overleefde hij de oorlog.
De Rabbijn is inmiddels bijna 80, zijn adoptieouders leven al lang niet meer. Toch is het voor het eerst dat Soetendorp het graf van Bertus bezoekt. Hij ging donderdag ook naar het Begraafpark in Huissen, waar het graf van Ria recent is opgeknapt. Voorheen waren beide vrij onopvallende graven. Nu zijn beide voorzien van een inscriptie: ‘Hij die één mensenleven redt, redt de gehele mensheid’. De Rabbijn legde volgens joodse traditie een steentje op de graven, ten teken dat er aan de dode is gedacht.
Rabbijn Soetendorp bracht dit bezoek tijdens de Week van het Respect, waar hij één van de initiatiefnemers van is. De Rabbijn werd in Velp welkom geheten door burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden.

Foto: Theo Jansen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.