Bijzondere pers bij De Arend

0244664_addressigraph.jpg
.

DOESBURG – Historische boekdrukkerij De Arend in Doesburg is sinds kort in het bezit van een Addressograph pers uit 1950. De pers is gemaakt bij Multigraph in Londen. Dit zeldzame apparaat staat ook in het stedelijk museum van Cromwell in Nieuw-Zeeland.
Arie Niks, de eigenaar van de historisch boekdrukkerij in Doesburg, is er erg blij mee. “Bij dit wonderlijke instrument horen ook lettertjes in een schitterend uitgevoerde kast van eikenhout,” vertelt hij. Het persje is gemaakt van gietijzer. Het inktlint gaat over de te drukken letters en rolt zich steeds op. De lettertjes, slechts een paar millimeter groot, worden in een houder gezet. In het kastje zitten diverse houders met letters. Daaruit blijkt dat dit persje hoogstwaarschijnlijk bij een diervoederbedrijf in Gelderland in gebruik is geweest om de receptuur op kaartjes te drukken. In het museum heeft het een speciale plaats gekregen en is op zondag 4 december voor het eerst te zien.

www.boekdrukkerijdearend.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.