Warmtenet voor de Ooi gaat niet door

0241751_duurzaamheid.jpg
.

DOESBURG – De gemeente Doesburg zet het onderzoek naar de ontwikkeling van een warmtenet in de wijk de Ooi stop. Voor het beschikbare budget kan slechts een beperkt aantal woningen worden aangesloten, slechts 238 van de circa 845 woningen in de wijk.

Doesburg kreeg via het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) geld van het Rijk om de Ooi aardgasvrij te maken. Oorspronkelijk was het plan om met deze bijna 4 miljoen euro een warmtenet aan te leggen met warmte uit de Oude IJssel. Dit zou de gemeente Doesburg doen in samenwerking met Woonservice IJsselland en Firan.
Deze ‘aquathermie-techniek’ bleek niet realistisch, de kosten zijn te hoog. Wethouder Birgit van Veldhuizen-Van Oort zegt hierover: “Heel erg jammer dat deze bijzondere techniek, die zo mooi leek, niet haalbaar is binnen de wijk De Ooi.” De gemeente heeft samen met haar partners gekeken naar een alternatief. Zo is de afgelopen maanden onderzocht of een warmtenet, gevoed door een grote collectieve warmtepomp, een goed alternatief kan zijn. “Ook dit blijkt helaas niet haalbaar”, zegt Van Veldhuizen. “Door de hoge kosten kunnen we veel minder woningen aansluiten dan we een verantwoordelijke besteding vinden van het Rijksgeld. Te weinig inwoners van De Ooi zouden kunnen aansluiten op het warmtenet en dat is niet wat we willen in deze moeilijke tijden.”

De gemeente Doesburg vindt het onverantwoord om slechts 238 woningen van de circa 845 woningen aardgasvrij te maken met de ontvangen PAW-gelden. “Het is geen verantwoorde uitgave van de bijna 4 miljoen euro. Er blijven dan te veel inwoners in de kou staan. Het verder ontwikkelen van een warmtenet voor De Ooi is daarmee voorlopig van de baan. Dit is een grote tegenvaller voor iedereen. Er is immers al tijd en geld geïnvesteerd in de onderzoeken en de samenwerking”, laat de gemeente weten.

Er wordt nu gezocht naar een andere invulling van de PAW-subsidiegelden voor De Ooi. Hiervoor wil de gemeente verder in gesprek met de inwoners van de wijk over de wensen en mogelijkheden. Saskia Hakstege, directeur bestuurder Woonservice IJsselland, reageert: “Nu de gemeente heeft besloten dat het warmtenet in de Ooi (voorlopig) niet doorgaat, willen we onderzoeken hoe de PAW-bijdrage voor de Ooi behouden kan blijven voor het waar nodig verder verduurzamen van onze huurwoningen in deze wijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.