Retrospectief: Oude knotwilgen

0239883_40FotoRetro_Knotwilgen_edt.jpg
.

Knotwilgen zijn vaak zeer oude bomen, die passen in het weilandschap. De bomen hebben eeuwenlang een doel gehad en nog zeer welkom. Door mens en dier is de boom zeer geliefd. Vogels nestelen er graag in. Zelfs de wilde eend broedt er vaak.
Wilgen houden van vochtige bodem en groeien zeer snel. De wortels maken de grond luchtig en door humusvorming van blad- en takafval wordt de grond geschikt voor hun volgers, de es en de eik.
Wilgen worden geplant om na enkele jaren een knotwilg te worden. De bomen worden geknot in januari en februari, eens in de drie of vijf jaar. Langer wachten maakt de takken te zwaar, waardoor deze kunnen afbreken. Ook kan de wilg bij te lang wachten met knotten door ziekten worden aangetast.
Na het knotten loopt de wilg weer uit op de ‘slapende’ knoppen. Jong hout bevat meer knoppen dan oud hout. Om deze reden laat men altijd een stukje tak staan.
De oorspronkelijk toepassing van het gekapte hout waren klompen, brandhout, rijs- en geriefhout. Wilgenhout is zeer geschikt voor het maken van klompen. Het is prima te bewerken. Rijshout werd gebruikt als bindtouw in de mandenmakerij, maar ook als brandstof voor de fornuispot en de bakkersoven. Samengebonden rijshout diende ook tot zinkstukken bij het aanleggen van dijken. Nu nog wordt rijshout gebruikt aan de kust voor schermen die het stuifzand moeten vasthouden.
De knotwilg heeft de laatste jaren weer een opgang gemaakt in het landschap nadat deze bomen lange tijd wat verwaarloosd waren. Niet op tijd gesnoeid, waardoor de takken van de kruinen braken bijvoorbeeld. Zeer oude bomen vielen bij stormen uiteen.
Natuurorganisaties hebben zich ernstig zorgen gemaakt over het voortbestaan van de knotwilg. Deze bomen staan vaak langs sloten en andere watergangen. Voor de boeren was dit een te zware taak om de wilgen op tijd te knotten. Gelukkig zijn er natuurwerkgroepen samengesteld die de taak op zich hebben genomen om de wilgen te knotten. Vooral in Wilp en Voorst zijn bij de kolken veel van deze bomen te vinden.
Nu worden door groepen schema’s opgesteld om de bomen om de zoveel jaren te ontdoen van de takken. Vaak niet alle bomen in een rij. Vroeger was het een zwaar karwei omdat de takken met een bijl afgehakt moesten worden. Dit wordt nu snel met een motorzaag gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.