Retrospectief: Bontekoese kermis in Eerbeek

0241229_Retrospectief_Bontekoese_kermis.jpg
.

Aan de Harderwijkerweg in Eerbeek is erg veel veranderd. Vooral bij het kruispunt Veldkantweg/Boshoffweg. De fabrieken hebben hier veel bijgebouwd en er kwam een aantal woningen. Vroeger waren op deze plek hotel Boschoord en café De Bontekoe te vinden. De kermis werd vroeger ‘De Bontekoese kermis’ genoemd. De oude Bontekoe is al lang verdwenen om plaats te maken voor een woning (foto) Ook hotel Boschoord is al lang weg en omgebouwd tot een meergezinswoning.
In de omgeving van cafés De Blauw en De Bontekoe werd vroeger gezellig kermis gevierd. Dit was het hoogtepunt van het jaar, waar iedereen in Eerbeek aan mee deed. De drank vloeide dan overvloedig. Geen bier, maar jonge en oude klare. De vrouwen dronken een citroentje. Vele inwoners hebben aan dit volksfeest goede herinneringen bewaard.
De kermis werd, volgens traditie, gehouden op de eerste zondag van juli. Ter gelegenheid hiervan moesten naar gewoonte de nieuwe aardappelen geproefd worden met als extra lekkernij stokvis. Bontekoese kermis en stokvis waren niet van elkaar te scheiden. Dat moest altijd op deze dag op tafel komen.
Op de maandag en dinsdag die volgden op de kermis lag de productie van de papierfabrieken stil en ook wasserij Slijkhuis sloot op die dagen de poorten. Dan moest de beek, die het afvalwater afvoerde, worden schoongemaakt. Het tond toen bekend als ‘bèèke afstèken’. Alle fabrieksarbeiders waren hierbij betrokken, met uitzondering van enkelen die beide dagen de fabrieksketels van aanslag moesten ontdoen. Deze werkzaamheden werden aangeduid als ‘ketelpikken’. Het schoonmaken van de beek, met de kermis van ’s zondags nog in de benen, was voor de Eerbeekse mannen een zwaar karwei.
Later is de Bontekoese kermis nog verscheidene jaren voortgezet bij cafe Teunissen maar toen was het alleen nog maar een dansavond. Omdat op veel plekken de dansavonden werden gehouden kwam er een einde aan de kermis. Het gebouw van dit oude café bestaat nog altijd op de bekende plek maar is buiten gebruik.
Thans heeft Eerbeek al vele jaren bij café-restaurant De Korenmolen een drukbezochte meerdaagse kermis. Deze kermis werd in het verleden de jaarlijkse Oranjefeesten genoemd met kinderfeest, vogelschieten en attracties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.