OLTO zoekt versterking voor ophalen oud papier

0239900_OLTO_OPA.jpg
De inzameling van oud papier leverde OLTO in 1958 nieuwe uniformen op

LOENEN – Muziekvereniging OLTO in Loenen is een van de weinige verenigingen in deze streek die nog zelfstandig de inzameling verzorgt van het oude papier. Wekelijks trekken de vrijwilligers erop uit met een grote vrachtwagen om langs de Loenense wegen het oude papier op te halen. De inzameling bestaat nu al 65 jaar en levert OLTO ieder jaar een fors bedrag op. Helaas verschijnen er voor deze inzameling, die OPA-actie wordt genoemd, donkere wolken aan de horizon. Door vergrijzing en andere oorzaken dreigt er een ernstig te kort aan ophalers.

De OPA-actie kreeg in 1956 een spontane start door Griet Wansink en Aaltje ter Velde. Zij vonden dat de muzikanten een mooi uniform verdienden. Deze dames kregen andere echtgenotes van de muzikanten zover dat gezamenlijk een inzameling werd opgezet van oud papier. Het werd toen het Uniformenfonds genoemd. Eerst was de actie op kleine schaal, maar al snel werd dat meer. Meteen werd er ‘een leuke cent’ mee verdiend. Overal werd het oude papier vandaan gehaald. Natuurlijk kregen de vrouwen hulp van de mannen, waardoor het mogelijk werd om maandelijks een flinke hoeveelheid papier op te halen. Het was een feestelijk moment toen Griet Wansink het woord kon voeren in 1958 bij de presentatie van de nieuwe fraai uniformen van het korps. Voorzitter Gerrit Willems liet toen weten hier erg blij mee te zijn.

Instrumenten

Wat later werd de inzameling van het oude papier overgenomen door het bestuur van OLTO. De vereniging had dringend nieuwe instrumenten nodig. Het bestuur besloot toen om de inzameling wat anders op te zetten. Het werd de Oud Papier Actie, kortweg OPA-actie genoemd. Loenen werd in vier wijken verdeeld. Eenmaal per maand komen de ophalers door alle straten. Ze maken gebruik van een vrachtwagen, beschikbaar gesteld door Transportbedrijf Thomassen, met vrijwillige chauffeurs.
De inwoners werken prima mee door het papier tijdig gebundeld aan de weg te zetten. Ap Gorsseling kreeg het verzoek om de OPA actie te coördineren. Hij kon dit prima regelen, totdat de gemeente Apeldoorn het idee kreeg om ook in Loenen het oude papier te gaan inzamelen met blauwe containers. De extra inkomsten voor OLTO dreigde verloren te gaan. Het heeft Gorsseling heel was overleg gekost om dit hier te houden. De gemeente ging toch overstag en liet OLTO doorgaan met deze inzameling. De Loenenaren werken royaal mee aan de actie. Ook de ondernemers leveren maandelijks een flinke hoeveelheid papier.

AMV-opleiding

Door de goede oudpapierprijs levert de inzameling een mooi bedrag op. OLTO kan deze inkomsten niet missen, omdat de aanschaf van nieuwe instrumenten kostbaar is. Ook de opleiding van de jeugd vergt een flink veel geld. Door de OPA-actie was het ook mogelijk om enige jaren geleden te starten met de AMV-opleiding.
Graag wil Gorsseling, die inmiddels de steun heeft gekregen van zijn zoon Tino, doorgaan met het ophalen van oude papier, maar het is voor hem vaak passen en meten om wekelijks genoeg vrijwilligers te hebben voor de te rijden route. De ophalers zijn vaak lid van OLTO, maar ook anderen mannen en vrouwen, die geen verbintenis hebben met de muziekvereniging, doen mee.
Volgens Gorsseling vindt men het gezellig om mee te doen aan de inzameling. Het vergt maandelijks maar een paar uurtjes en na afloop zit men nog even gezellig bij elkaar in De Brink met een drankje en een balletje gehakt. OLTO is blij met vrijwilligers van buiten OLTO, zoals Richard en Erika, een echtpaar dat al vele jaren maandelijks meehelpt met het inzamelen van het oude papier.

Helpen

Graag wil OLTO deze actie op deze manier doorzetten en niet noodgedwongen overgaan op de blauwe containers. De vereniging is ervan overtuigd dat er zeker mannen en vrouwen zijn in Loenen en omgeving die een helpende hand willen toesteken zodat deze actie, die dus al 65 jaar geleden spontaan is ontstaan, door kan gaan. Degenen die mee willen helpen, en dat mogen ook jongeren zijn, kunnen dit laten weten aan Ap Gorsseling, tel. 055-5051022.

Foto: De muzikantenvrouwen waren erg trots toen OLTO in 1958 met nieuwe uniformen door de straten marcheerden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.