Natuurmonumenten versterkt natuur op Empese en Tondense Heide

0240376_Spaanse_Ruiter_-_©Natuurmonumenten_-_Paul-van-Gaalen_edt.jpg
.

BRUMMEN – In natuurgebied Empese en Tondense Heide gaat Natuurmonumenten vanaf maandag 10 oktober op enkele percelen aan de slag om water langer in het natuurgebied vast te houden en om de voedselrijke toplaag van de bodem te verwijderen. Deze oplossingen hebben als doel de natuur te versterken en de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Deze maatregelen zijn onderdeel van het Natura 2000-beheerplan voor landgoederen Brummen.

Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en Natuurmonumenten realiseren samen de juiste omstandigheden waardoor de natuurlijke en afwisselende vegetatie in het Natura 2000-gebied Empese en Tondense Heide kan terugkeren. Natuurmonumenten heeft in de loop der jaren veel gronden kunnen aankopen en, met medewerking van een aantal omliggende grondeigenaren, veel kunnen doen voor het herstel van dit bijzondere natuurgebied. Tussen 2012 en 2014 zijn de eerste herstelmaatregelen uitgevoerd en nu wordt verder gewerkt in een ander deel van de Empese en Tondense Heide.

Herstel oorspronkelijk reliëf

De percelen in het gebied die voorheen agrarisch werden gebruikt, worden op basis van het oorspronkelijke reliëf heringericht voor een betere waterhuishouding en natuurontwikkeling. Grofweg gaat het om het gebied tussen het Van Hasseltpaadje en de Lage Steenweg. De vennen aan weerszijden van de Lage Steenweg worden hersteld door de ingebrachte folie en grond te verwijderen. Ook wordt van enkele percelen de voedselrijke toplaag met decennialange bemesting verwijderd. Hierdoor krijgt nat schraalland met zeldzame plantensoorten als Spaanse ruiter, blauwe knoop en gevlekte orchis weer een kans.

nm.nl/natuurherstel-empe-tonden

Foto: Natuurmonumenten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.