Ik vind: Prestigeproject gemeentehuis

De Rhedense gemeenteraad heeft ingestemd met het verhogen van het bouwbudget voor het nieuwe gemeentehuis van 18 miljoen naar 26,5 miljoen euro. Maar da´s niet het complete verhaal. Er is nauwelijks aandacht besteed aan de eenmalige kosten (bijv. sloop oude gemeentehuis) die ook gemaakt moeten worden. Die stijgen van 3,7 miljoen naar 4,2 miljoen euro. Opgeteld komt het totaalbudget voor het nieuwe gemeentehuis op 26,5 + 4,2 = 30,7 miljoen euro.
VVD, CDA en de Volkspartij Politiek Rheden hadden voorgesteld om terug naar de tekentafel te gaan om te bezien of de kosten omlaag kunnen door verdere versobering. Helaas werd dit door de coalitiepartijen (die een meerderheid hebben) verworpen. Die laten zich dit mooie nieuwe gebouw niet door de neus boren. Aldus werd de verhoging erdoor gedrukt. Met als belangrijkste argument dat terug naar de tekentafel teveel geld zou kosten, waarvoor de kosten op meer dan 1 miljoen euro zouden uitkomen.
Dit gaat niet goed. Er ligt een groot aantal risico’s op de loer die nieuwe gaten in de begroting kunnen slaan. Hier blijft het echt niet bij! Op termijn zal opnieuw om meer geld worden gevraagd. Het is niet verantwoord om meer geld aan een dit project uit te geven in een tijd waarin honderden burgers in de gemeente Rheden worstelen om hun hoofd boven water te houden.
De overheidssteun voor de energierekening voorkomt niet dat veel huishoudens in de problemen zullen raken. Het prijsplafond (1200m3 gas en 2900 kWh elektriciteit) is daarvoor te scherp. Veel gezinnen zullen daar ver bovenuit komen.
Daarnaast treffen de energieprijzen vrijwel alle ondernemers van klein tot groot in het hart. Er vallen nu al bedrijven om! Een pas op de plaats met het nieuwe gemeentehuis zou echt veel verstandiger zijn.

Theo Kooijmans
Fractievoorzitter Volkspartij Politiek Rheden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.