Gemeenteraad stemt in met extra geld voor gemeentehuis Rheden

0239721_Gemeente_Rheden__oude_gemeentehuis.JPG
.

RHEDEN – Dinsdag 27 heeft de gemeenteraad van Rheden besloten om meer geld uit te trekken voor het nieuwe gemeentehuis in de Steeg. Onlangs bleek dat door tegenvallende kosten voor de sloop en hogere kosten voor bouwmaterialen er 8,5 miljoen euro meer nodig was voor de nieuwbouw van het gemeentehuis.

De toezegging voor extra budget ging niet zonder slag of stoot. VVD, CDA en de Volkspartij Politiek Rheden wilden dat het plan terug ging naar de tekentafel, en dienden een amendement in. Zij konden echter niet op een meerderheid rekenen in de raad.
D66 gaf aan te balen van de extra kosten, maar geen heil te zien in het opnieuw bekijken van het plan. De partij is bang dat dit zorgt voor vertraging en is van mening dat versobering van het huidige ontwerp niet mogelijk is.

“Hoeveel soberder kan sober”, vroeg Thomas Eskes van GPRB zich af. Hij sprak ook de zorg uit dat, met de kosten van het teruggaan naar de tekentafel en langere tijdelijke huisvesting, de uiteindelijke extra kosten alleen maar hoger uit zouden vallen.
“Ook wij zijn niet blij. Het kost ons jaarlijks 136.000 euro, maar laten we het wel in de context plaatsen, want zonder gemeentehuis kunnen onze medewerkers hun werk niet doen”, aldus Eskes.

Bij de stemming werd het ingediende amendement dan ook verworpen met 6 stemmen voor en 16 stemmen tegen. Het voorstel van het college om extra geld uit te trekken voor het nieuwe gemeentehuis werd met 16 stemmen voor en 6 tegen dan ook aangenomen. Een gezamenlijke motie van D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie waarin wordt gevraagd om een andere financiële benadering, omdat de traditionle financiële kaders niet toereikend zouden zijn bij circulair handelen, kon wel op voldoende steun rekenen. Ook een motie van de GPRB, waarin het college werd gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is wellicht delen van van de bouw van het gemeentehuis uit te stellen en welke financiele ruimte dit zou geven, werd door een meerderheid van raad ondersteund.

De raadsvergadering en het debat werden nog kort tijd onderbroken. Er ontstond ophef over een appje dat door een van de collegeleden in de raadsapp werd gedeeld. Hierin noemde een lid van het college een raadslid van de VVD ‘vermoeiend’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.