Filosofische Kring over ‘waarheid’

ROZENDAAL – De bijeenkomst van de Filosofische Kring Rozendaal op maandag 31 oktober heeft het thema ‘Waarheidsvinding in de rechtspraak, in relatie tot desinformatie, complottheorieën en religie’. Dr. Jeppe Balkema en Mr Hans Lensing zullen hierover spreken in de Serre van Rozendaal.

De vraag naar de waarheid in de strafrechtspleging wordt primair gericht op de bewezenverklaring in de uitspraak van de strafrechter, als vervolg op de door de officier van justitie opgestelde tenlastelegging. Voor de strafrechter heeft de wetgever een eigen regeling voor het bewijs gemaakt, die verschilt van de regels voor rechters in andere rechtsgebieden. Betekent dit dat verzekerd is dat de strafrechter de waarheid vaststelt? Is het begrip ‘waarheid’ wel een strafrechtelijk begrip? Wat zijn de haken en ogen van het kunnen komen tot een bewezenverklaring?

Jeppe Balkema (1946, rechtenstudie RU Groningen) en Hans Lensing (1956, rechtenstudie Radboud Universiteit Nijmegen) kennen een vergelijkbare arbeidsgeschiedenis. Balkema was werkzaam aan de RU Groningen en de Universiteit Maastricht en daarna als rechter in Arnhem en Den Haag (Hoge Raad).
Hans Lensing begon zijn carrière aan de Universiteit Maastricht en zette die voort aan de Radboud Universiteit om daarna werkzaam te zijn als rechter in Arnhem.

De lezing in Rozendaal duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De entree kost 15 euro. Studenten mogen voor 5 euro komen luisteren en scholieren hebben gratis toegang na aanmelding via hun docent filosofie.

dekerkvanrozendaal.nl/vrienden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.