Vaststelling provinciaal inpassingsplan Windpark IJsselwind

0238706_windolen.jpg
.

REGIO – Vier lokale energiecoöperaties, onder de naam IJsselwind, en het Waterschap Rijn en IJssel willen langs het Twentekanaal bij Zutphen drie windturbines bouwen. De provincie regelt hiervoor de procedure en de vergunningen. Op dinsdag 13 september stelden Gedeputeerden Staten het inpassingsplan vast. Hierin staat precies waar de turbines gebouwd kunnen worden en onder welke voorwaarden. Het inpassingsplan gaat nu naar Provinciale Staten, die hier in het najaar een besluit overnemen.

Inspraak

Net als bij andere plannen die een initiatiefnemer of de overheid heeft in het landschap hebben belanghebbenden recht op inspraak. De provincie heeft 30 officiële reacties ontvangen van gemeenten, omwonenden en belangenorganisaties. Alle reacties en de antwoorden daarop zijn bij elkaar gebracht in de Nota van Antwoord. Wie een reactie heeft ingediend, krijgt deze Nota toegestuurd. Nadat de Nota van Antwoord digitaal toegankelijk is gemaakt, staat deze op de website van de provincie.

Reacties

In de reacties van omwonenden kwamen twee onderwerpen vaak aan de orde: de mogelijke effecten van een windturbine -met name geluid- op de individuele gezondheid. En of de provincie niet beter kon wachten totdat er een nieuwe onderbouwing is voor de landelijke normen voor windturbines. Het Rijk is hiermee bezig. Dit kan nog 1 ½ jaar duren. In de beantwoording heeft de provincie aangegeven wat betreft gezondheidseffecten zich te baseren op geaccepteerde wetenschappelijke consensus hierover. Wachten op de onderbouwing van de Rijksnormen is niet nodig en zeker niet gewenst gezien de energiecrisis. De reacties gaven geen aanleiding om het inpassingsplan te veranderen op een paar kleine punten na.

Vervolg

Het inpassingsplan gaat nu naar Provinciale Staten. Deze zijn bevoegd om het inpassingsplan vast te stellen. Naar verwachting gebeurt dit in november van dit jaar. Daarna is er nog mogelijkheid voor bezwaar en beroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.