Nieuw gemeentehuis Rheden valt fors duurder uit

0238844_Gemeente_Rheden__oude_gemeentehuis.JPG
Sloop van het oude gemeentehuis van Rheden in De Steeg gaat veel meer kosten dan gepland

RHEDEN – Het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Rheden gaat veel meer geld kosten dan van tevoren gedacht. Door tegenvallers met de sloop en de toenemende bouwkosten is 8,5 miljoen euro meer nodig om een nieuw gemeentehuis te realiseren.

Wethouder Dorus Klomberg sprak tijdens de voorbereidende raadsvergadering van dinsdag 13 september uit dat de kwestie van de toenemende kosten voor het nieuwe gemeentehuis grote zorgen veroorzaakt bij het Rhedense college. “Het zijn omstandigheden die wij twee jaar geleden en zelfs een paar maanden geleden niet hadden kunnen voorzien”, liet hij de raad weten. De veranderende situatie in de wereld door de oorlog in Oekraïne en de nasleep van corona hebben ervoor gezorgd dat kosten van de bouw significant zijn gestegen. Het college verwacht dan ook 6 miljoen meer kwijt te zijn aan de bouwkosten.
Tijdens de sloopwerkzaamheden bleek er ook aanzienlijk meer asbest in het oude gemeentehuis te zitten dan tijdens een eerdere asbestinventarisatie werd vastgesteld. Op 1 september werd tijdens graafwerkzaamheden asbest in de grond aangetroffen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan op het terrein om de omvang van vervuiling in kaart te brengen, dit heeft extra kosten voor de sloop tot gevolg. De kosten van de sloop vallen hiermee bijna 7 ton hoger uit dan vooraf werd begroot.

Meerdere partijen drongen bij het college aan op versobering van de plannen. Dit is volgens wethouder Klomberg niet mogelijk. “Het huidige ontwerp is sober en doelmatig, om tot verdere versobering te komen dan moeten we ook aan het ontwerp gaan sleutelen.”
Om de hoge kosten voor het nieuwe gemeentehuis te dekken, stelt hij college voor om vanaf 2025 jaarlijks 136.800 euro op de begroting te reserveren. Op 27 september wordt de financiële situatie rond het gemeentehuis verder besproken door de raad, tijdens de besluitvormende raadsvergadering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.