Landgoed Klarenbeek open op Open Monumentendag

KLARENBEEK – Op zondag 11 september staan de deuren op landgoed Klarenbeek vanaf 10.00 uur open tijdens de Open Monumentendag.De monumentale fabrieksgebouwen zijn dan te bekijken. Er is in de Galerie een tentoonstelling van kunstenares Agnes Rademakers uit Apeldoorn.

Agnes, inmiddels bijna 82 jaar, heeft een indrukwekkende carrière achter zich als kunstenares. Een hoogtepunt was de opdracht vanuit Japan om voor Holland Village in Nagasaki aquarellen te maken van Hollandse landschappen, stadsgezichten en bloemen. Enkele werken uit haar collectie zijn nu in Galerie Bij Krepel te zien en te koop.
Verder is er de mogelijkheid om rond te kijken in de gebouwen en op het terrein. De moestuin is ook toegankelijk. De vrijwilligers staan desgevraagd klaar om door de tuin te lopen en uitleg te geven. Tevens zijn er verschillende jams te koop die zijn gemaakt van fruit uit de moestuin.
Ook zijn er rondleidingen door de tuin en het park. Om 11.00 uur start de eerste rondleiding, om 14.00 uur start de tweede rondleiding. Aanmelden voor de rondleidingen kan via info@landgoedklarenbeek.nl, onder vermelding van naam, het gewenste tijdstip en het aantal personen.
De rijksmonumenten op het landgoed zijn Industrieel Erfgoed en in samenwerking met De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds gerestaureerd. Al sinds het bestaan van het landgoed in de 18e eeuw is het landgoed op duurzame wijze in stand gehouden. Het waterrad in de waterval heeft tot het einde van de 19e eeuw dienst gedaan als stroomleverancier voor het landgoed.
Er is een moestuin met kas waarvan de oogst in de keuken wordt verwerkt tot heerlijke gerechten. Er zijn ook wandelroutes beschikbaar. Twee biomassa kachels op het terrein zorgen ervoor dat de gebouwen verwarmd worden met houtafval uit de fabriek en uit het bos. Een grote wens van de familie is dat het waterrad weer wordt teruggeplaatst in de waterval en het landgoed opnieuw van stroom kan voorzien. Op dit moment worden er plannen gemaakt om dit te kunnen realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.