Laagdrempelig advies bij Het Juridische Huis

0231493_Juridisch_huis_Dieren_Musa_Elarslan_edt.jpg
.

DIEREN – Stichting Het Juridische Huis ging ruim een half jaar geleden van start in Dieren en heeft inmiddels al heel wat mensen kunnen helpen met juridische kwesties. Inwoners en ondernemers die een vraag hebben, kunnen elke zaterdag terecht op een spreekuur in de bibliotheek.

Het Juridische Huis is opgestart door Musa Elarslan, die met de rechtswinkel enerzijds rechtenstudenten de gelegenheid wil bieden ervaring op te doen en anderzijds mensen laagdrempelig van juridisch advies wil voorzien. “Of je nou bonje hebt met de buurman over een overhangende boom of onenigheid met je baas, wij kunnen in jouw specifieke geval uitzoeken wat je rechten en plichten zijn”, legt Musa uit. “Mensen worden geacht de wet te kennen, maar niemand kent alles, ook wij niet. Maar wij als rechtenstudenten hebben al heel wat expertise en bovendien geleerd hoe we de regels uit kunnen zoeken en deze in begrijpelijke taal aan anderen uit te leggen. Zo kunnen we een goed advies geven.”
Zo heeft Het Juridische Huis de afgelopen maanden al geadviseerd bij de terugvordering van geannuleerde vliegtickets, een onterechte belastingaanslag, verdeling van de overwaarde van het huis bij een (v)echtscheiding en niet goed geleverde keuken.

Het team van Het Juridische Huis bestaat momenteel uit drie afgestudeerde juristen en twee rechtenstudenten, allen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze werken op non-profit basis, wat inhoudt dat zij voor hun dienstverlening alleen een eenmalige onkostenvergoeding vragen van 4,95 euro. “Onze ambitie is om in de toekomst dit gratis te doen wanneer we subsidies en genoeg sponsoren hebben”, aldus voorzitter Musa.
Iedereen kan met vragen terecht bij Het Juridische Huis. Elke zaterdag is er van 11.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur in een ruimte rechts achterin Bibliotheek Veluwezoom in Dieren. De vrijwilligers van Het Juridische Huis geven een eerste advies. Mocht blijken dat de hulp van een advocaat nodig is, dan volgt doorverwijzing naar een advocatenkantoor in de buurt. “Wij hebben samenwerkingsafspraken met verschillende advocaten hier in de buurt van Dieren”, zegt Musa, die benadrukt dat het loket niet alleen geopend is voor mensen uit Dieren, maar uit de hele regio. Overigens zijn nieuwe vrijwilligers die ervaring willen opdoen ook altijd welkom bij Het Juridische Huis.

www.hetjuridischehuis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.