Ik vind: Hall en vluchtelingen

0237407_schrijven__pen_op_papier.jpg
.

De PvdA-fractieleider Margot van Enck in de gemeente Brummen hoorde ik zeggen dat zij, evenals ik, zeer trots is op Hall voor wat betreft de opvang en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen. Naast een eerder zéér geslaagd en particulier woningbouwinitiatief, waar ook ex-PvdA-wethouder Eef van Ooijen een positieve vinger in de pap had, nu een stevige en Hallse inzet voor vluchtelingen.
Geen protesten zoals elders door kinderen met protestborden op de borst met anti-spreuken, geen kreten als ‘hier geen AZC’,te gevaarlijk voor kinderen, te weinig lantaarnpalen, wij zijn bang in het donker, hier geen aanranding’.
In Hall beseften ze dat je in een land als de onze geen mensen op straat laat slapen vanwege bestuurlijke onmacht. Vandaar dat Van Enck Hall een hart onder de riem steekt voor hun insteek in dit vluchtelingenprobleem. In samenwerking met de gemeente en het ABK-huis hebben de Hallse inwoners hierin geparticipeerd door in zeer korte tijd een onderwijsprogramma voor de Oekraïense kinderen uit de grond te stampen, te zorgen dat er kleding was, dat er fietsen en speelgoed geleverd werden en erg belangrijk; wat LIEFDE voor deze ontheemden op te brengen. ,,Hiermee is Hall een lichtend voorbeeld hoe je met vluchtelingen om kan gaan. Alle lof!” aldus fractieleider Van Enck. Het dient gezegd, het gaat hier wél om oorlogsslachtoffers die huis en haard moesten verlaten en niet om economische vluchtelingen. “Die moeten zo snel als mogelijk naar het land van herkomst worden teruggestuurd. En zeker als dat zogenaamde ‘veiligelanders’ zijn”, zegt menig Hallenaar. Dit alles doet mij toch weer denken aan ’40 – ‘45 toen wij ook oorl-evacuees opvingen. Zij het dat die wel dezelfde nationaliteit hadden. Die bij ons kwamen uit Den Haag. De kinderen hiervan deden niets anders dan zeuren om een ‘kakie’. Een eenvoudig meelkoekje om de honger wat te stillen!

Bruno de Vries,
Eerbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.