College Doesburg wil ambtenaren verhuizen naar Leigraafseweg

0238013_Doesburg__plaatsnaam_edt.JPG
.

GEM. DOESBURG – Het college van B&W van de gemeente Doesburg wil het voormalig Beter Horen-pand aan de Leigraafseweg in Beinum aankopen. In dit pand zullen de ambtenaren en het bestuur gehuisvest worden. Op donderdag 29 september beslist de gemeenteraad of zij het geld voor de aankoop beschikbaar stellen.

Volgens het college van B&W is dit scenario financieel-economisch gezien met afstand het ‘best denkbare alternatief’ voor een goede en duurzame huisvesting van ambtenaren en bestuur. Doesburg stelde in 2020 een strategische koers vastgoed vast, die antwoord geeft op uitdagingen rondom het gemeentelijk vastgoed. Een van de uitdagingen is het verduurzamen en renoveren van het stadhuis. Uit onderzoek blijkt dat de kosten om dit te realiseren vele miljoenen kost. Niet alleen vanwege het onderhoud dat noodzakelijk is, maar ook de duurzaamheidseisen die per 1 januari 2023 gesteld worden aan kantoorpanden.

Best denkbare alternatief

Wethouder Birgit van Veldhuizen: “De aankoop van dit pand is voor Doesburg financieel-economisch het beste alternatief voor de huisvesting van ambtenaren en bestuur. Het pand is in uitstekende staat en heeft het duurzaamheidslabel A. Hierdoor voldoen wij direct aan de duurzaamheidsverplichtingen. Ook biedt het pand de ruimte voor andere organisaties, bijvoorbeeld voor het stadsarchief, de bibliotheek en maatschappelijke organisaties. Als we dit alles hadden willen realiseren in het huidige stadhuis, had dit ons drie keer zoveel geld gekost.”

Maatschappelijke organisaties welkom

De gemeente Doesburg streeft naar het multifunctioneel gebruik van gebouwen. Daarom is er nadrukkelijk rekening gehouden met ruimte voor maatschappelijke partners. Of deze organisaties hun intrek nemen in het nieuwe pand, staat niet vast. Wethouder van Veldhuizen: “De maatschappelijke organisaties beslissen uiteraard zelf waar ze gehuisvest zijn. Bij de verdere invulling van de plannen worden deze organisaties dan ook nauw betrokken.”

Stadskantoor voor inwoners

Voor de inwoners betekent de aankoop van het pand dat zij voor het aanvragen van bijvoorbeeld een paspoort in de toekomst op de nieuwe locatie worden ontvangen. Het zal voor inwoners wennen zijn dat de gemeente niet meer in het centrum van de stad Doesburg gehuisvest is. Toch verwacht het college geen grote problemen. Het nieuwe pand is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het heeft ruime parkeervoorzieningen, inclusief enkele laadpalen en ligt tegen de woonwijk Beinum.

Toekomstige functie

Met de aankoop van het kantoorpand aan de Leigraafseweg vervalt voor het huidige stadhuis een deel van de functie. Het college staat op een later moment, met inbreng van de gemeenteraad, stil bij de nieuwe invulling van het pand. In de coalitiebesprekingen werd de wens uitgesproken om de bestuursvleugel van het stadhuis te behouden voor onder andere de vergaderingen van de gemeenteraad, huwelijken en plechtigheden. Deze mogelijkheid neemt het college mee in de uitwerking van de plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.